Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay
Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay

Čeprav Europol ni izdal imena britansko-irskega osumljenca, pa so irski mediji in neimenovan vir, ki je blizu preiskavi, navedli, da gre za 62-letnega Johna Francisa Morrisseyja, znanega sodelavca zloglasne kriminalne združbe Kinahan. Osumljenca so aretirali v ponedeljek. V Španiji sta bila poleg njega prav tako aretirana dva njegova sodelavca, enega pa so prijeli v Veliki Britaniji.

Morrisseyju in njegovim sodelavcem je bilo naloženo "zbiranje velikih zneskov gotovine od kriminalnih organizacij, ki so jih nato dostavljali drugim kriminalnim organizacijam v drugih državah", so pojasnili pri Europolu in dodali, da so storilci z uporabo tako imenovanega podzemnega bančnega sistema hawala, ki deluje na podlagi osebnih transakcij, oprali več kot 200 milijonov evrov.

Aretacija Morrisseyja je rezultat zapletene preiskave pod vodstvom španske civilne garde, ki je sodelovala z britansko nacionalno agencijo za boj proti kriminalu (NCA), nizozemsko policijo, irsko gardo in Europolom. Europol je mednarodno operacijo tudi usklajeval.