Bo stranka Skupaj za Katalonijo jeziček na tehtnici? Foto: EPA
Bo stranka Skupaj za Katalonijo jeziček na tehtnici? Foto: EPA

Potem ko so prešteli še glasove iz tujine, kaže, da je katalonska stranka Skupaj za Katalonijo še pomembnejši jeziček na tehtnici. Vse pa kaže, da pred koncem poletja ne bo nikakršnega dogovora.

Po preštetju glasov iz tujine se je izid volitev nekoliko spremenil v korist Ljudske stranke, ki bi imela v parlamentu en sedež več, kot je kazalo prej, torej 137 namesto 136 sedežev. Socialisti so po drugi strani izgubili en sedež. Za oblikovanje levosredinske vlade je tako podpora katalonskih independističnih strank še toliko bolj ključna.

Medtem ko podpora katalonske Republikanske levice ni zelo vprašljiva, pa drugače velja za stranko Skupaj za Katalonijo nekdanjega predsednika Carlesa Puigdemonta.

Španski premier Pedro Sanchez. Foto: EPA
Španski premier Pedro Sanchez. Foto: EPA

Njena glavna zahteva je referendum o neodvisnosti Katalonije, pri čemer pa jim socialisti sporočajo, da bodo pogajanja potekala v okviru ustavne ureditve, kar povedano drugače pomeni, da v referendum ne bodo privolili.

Strah pred koalicijo z Voxom

Pri tem je argument na njihovi strani tudi to, da so – v nasprotju s preteklimi leti, ko so v Kataloniji močno zmagovale indepedistične stranke – tokrat v tej regiji slavili socialisti. A Puigdemont je iz Belgije sporočil, da se njegova stranka ne bo pustila izsiljevati.

Druge katalonske stranke pa medtem Skupaj za Katalonijo pozivajo k razumni odločitvi. Če namreč nove španske vlade ne bo uspelo oblikovati Pedru Sanchezu, obstaja velika možnost koalicije med Ljudsko stranko in skrajno desno stranko Vox, kar bi katalonsko vprašanje še zaostrilo. Morebitne nove volitve pa bi prav tako lahko prinesle večji uspeh desnice.