Nekateri opozarjajo, da bi se Srbiji lahko zgodil
Nekateri opozarjajo, da bi se Srbiji lahko zgodil "italijanski scenarij". Foto: Reuters

Blažić je tako postal prva žrtev covida-19 med srbskimi politiki. Bil je član vladajoče Srbske napredne stranke, ki jo vodi srbski predsednik Aleksandar Vučić. Blažić je bil kirurg, doma iz Kikinde, mesta, ki je bilo eno prvih žarišč okužbe v Srbiji.

Srbska vlada je sporočila, da bo, če bo za zajezitev potrebna 24-urna omejitev gibanja, prebivalce o tem obvestila 48 ur prej.

Sinoči pa so številni na svoje telefone prejeli sporočilo kriznega štaba, da se Srbija približuje italijanskemu in španskemu scenariju in da naj ljudje zato ostanejo doma.

Kot poroča RTV-jev dopisnik Boštjan Anžin, se v Srbiji očitno pripravljajo na hitro povečanje števila okuženih, tudi zato, ker zdaj teste izvajajo bistveno bolj množično. Trenutno je hospitaliziranih 648 ljudi, virus se širi tudi med zdravstvenimi delavci in zdaj tudi po domovih za starejše.

Ob sejemskih halah, kjer sprejemajo lažje obolele, ki se pritožujejo, da živijo v mrazu, brez tople vode za prhanje in primernega zdravniškega nadzora, so zdaj v začasne bolnice začeli spreminjati tudi dijaške domove, športne in koncertne hale, skupaj bo pripravljenih 7000 postelj.

Srbska opozicija vladi in predsedniku očita, da ustvarjata paniko, policija pa je prijela Beograjčana, ker naj bi prek družbenih omrežij širil laži, da se bo 24-urna policijska ura začela že nocoj. Novinarji informacij ne bodo več dobivali na lokalni ravni, ampak izključno iz kriznega štaba, nekateri zato že govorijo o cenzuri.

  • Hrvaška: Največje dnevno povečanje okužb
Hrvaška je na Inštitutu za javno zdravje Andrije Štamparja v Zagrebu uvedla t. i.
Hrvaška je na Inštitutu za javno zdravje Andrije Štamparja v Zagrebu uvedla t. i. "drive-in" testiranje. Foto: EPA

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah zaznali 96 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največje dnevno povečanje do zdaj. Skupno število okuženih se je povzpelo na 963.

Hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš je na redni novinarski konferenci nacionalnega štaba civilne zaščite v Zagrebu poudaril, da večje dnevno število obolelih pomeni, da je ukrepe za zajezitev širjenja okužbe treba jemati zelo resno, posebej ko gre za družbeno osamitev in osebno higieno.

Povprečna starost obolelih 48 let
Poudaril je, da v preteklih 72 urah niso imeli smrtnih primerov. Na Hrvaškem je doslej umrlo šest okuženih ljudi, kar je 1,5 človeka na milijon prebivalcev. Na respiratorjih je 34 bolnikov, kar je za dva več kot v torek. Medtem se je število ljudi, ki so se pozdravili, zvišalo na 73. Povprečna starost obolelih je nekaj več kot 48 let. Med njimi je 53 odstotkov moških.

Beroš je dodal, da so doslej opravili 7680 laboratorijskih testiranj vzorcev, pri čemer so ugotovili 963 primerov okužb, kar znaša 12,5 odstotka.

V Istri pozivajo Slovence, naj se vrnejo domov
Štab civilne zaščite istrske županije je slovenske državljane, ki so v hrvaški Istri, pozval, naj se počasi vrnejo v domovino. Kot je pojasnil vodja štaba Dino Kozlovec, so se za to odločili, potem ko je Slovenija v ponedeljek zaostrila ukrepe glede gibanja svojih državljanov.

"Prosim, naj počasi odidejo domov, ker ne vemo, koliko časa bo to trajalo in kako bomo vse reševali," je dejal Kozlovec. Pojasnil je, da bo odhod slovenskih državljanov vsem olajšal prizadevanja v boju proti novemu koronavirusu.

  • BiH

V Bosni in Hercegovini se je s koronavirusom okužilo 450 ljudi, 13 jih je umrlo.

Črni dan v Srbiji, Španci preštevajo mrtve