V Srbiji so se pojavili očitki Srbski pravoslavni cerkvi, da nekateri duhovniki poljubljajo oltar in pri evharistiji uporabljajo le eno žlico in kelih. Foto: Reuters
V Srbiji so se pojavili očitki Srbski pravoslavni cerkvi, da nekateri duhovniki poljubljajo oltar in pri evharistiji uporabljajo le eno žlico in kelih. Foto: Reuters

Po zadnjih podatkih je v Srbiji v 24 urah na novo okuženih 44 ljudi, kar je manj kot v preteklih dveh dneh, za boleznijo covid-19 pa so umrli še trije okuženi. Število vseh mrtvih v državi je 16, okuženih pa 785, med njimi jih je 62 na respiratorjih. 30 lažje obolelih zdravijo v začasni bolnišnici, ki jo je srbska vojska postavila na beograjskem sejemskem razstavišču.

Največ obolelih v Srbiji je starih med 25 in 55 leti, okužbe se širijo še posebej v Beogradu, med delovno aktivno populacijo. Med mrtvimi je devet moških in sedem žensk, smrtnost je 2,04-odstotna.

Kritike Pravoslavni cerkvi, da ne spoštuje higienskih ukrepov

Za koronavirusno boleznijo 19 je v noči na ponedeljek umrl srbski pravoslavni škof Milutin Knežević, vodja škofije Valjevo. "Škof Milutin se je okužil s koronavirusom, ko je služil kot pastir svojim ljudem," je sporočila Srbska pravoslavna cerkev (SPC). Pojasnili so še, da sta se v tej škofiji okužila še dva predstavnika Pravoslavne cerkve. Škof je umrl v eni izmed bolnišnic v Beogradu, kamor so ga prepeljali 26. marca.

Že pred novico o okužbah v Pravoslavni cerkvi in smrti 71-letnega škofa je bil SPC tarča kritik, saj duhovniki niso spoštovali strogih higienskih ukrepov ob pandemiji. Tako so še po 15. marcu, ko so v Srbiji začeli veljati strogi ukrepi, prišli v javnost posnetki, na katerih pravoslavni duhovniki poljubljajo oltar in pri evharistiji uporabljajo le eno žlico in kelih.

Vučić čaka na poročila kitajskih strokovnjakov. Kitajska Srbiji že pomaga z opremo in zdravniškimi ekipami. Foto: Reuters
Vučić čaka na poročila kitajskih strokovnjakov. Kitajska Srbiji že pomaga z opremo in zdravniškimi ekipami. Foto: Reuters

"Nesmiselno in zlobno je, da tisti, ki ne hodijo niti v cerkev niti k obhajilu, pričakujejo od cerkve, da bo vernike prikrajšala za tisto, kar je zanje najpomembnejše," se brani SPC, ki je trditve, da ogrožajo zdravje prebivalstva, označil za laž.

Vučić bi uvedel 24-urno policijsko uro

Srbski predsednik Aleksandar Vučić pa je nezadovoljen nad neupoštevanjem navodil nekaterih prebivalcev, ki se, še zlasti v mestih, preveč gibljejo naokoli. Kot ukrep za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom bi lahko za dva tedna uvedel 24-urno policijsko uro. "Vse je odvisno od discipline," je opozoril.

Na vprašanje, kako bodo ljudje odšli v trgovino, je odgovoril, da v dveh tednih ljudje pač ne bodo hodili v trgovine – a da o tem razmišlja vsak dan. Poudaril je, da kitajski ukrepi pomenijo popolno izolacijo, s tem pa se strinjajo tudi srbski zdravniki. Dva tedna splošne prepovedi gibanja naj bi močno zmanjšala število okuženih.

Hrvaška ovadila 928 kršilcev samoizolacije

Na Hrvaškem so od nedelje od 13. ure do danes do 14. ure zaznali 77 novih primerov okužbe z virusom SARS-CoV-2, kar pomeni, da je skupaj zbolelo 790 ljudi, je povedal hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš. Na respiratorjih je 27 okuženih, 64 je pozdravljenih. Smrtnih primerov covida-19 je bilo šest.

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je povedal, da so do zdaj ovadili 928 kršilcev samoosamitve.

Svojo izjavo, da naj bi se stanje z okužbami na Hrvaškem umirilo šele junija, pa je pojasnil direktor hrvaškega zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, ki je dejal, da so to njegove osebne napovedi, ki jih je treba vzeti z rezervo, saj ni mogoče natančno predvideti, kako se bo razvijala zdravstvena slika na Hrvaškem.

Kako odzivni so Srbi na vladne ukrepe?