Zdravstvena oprema v Štark Areni, največji večnamenski dvorani v Srbiji. Foto: Reuters
Zdravstvena oprema v Štark Areni, največji večnamenski dvorani v Srbiji. Foto: Reuters

V zadnjem dnevu je v Srbiji za posledicami bolezni covid-19 umrlo sedem ljudi, tako da je zdaj število žrtev 58. Skupaj so do zdaj opravili 8552 testov, okuženih pa je 2200 ljudi. Hospitaliziranih je 1197 bolnikov – med njimi tudi takšni z lažjimi simptomi –, sto ljudi je na respiratorjih.

Porast števila okužb je tudi med zdravstvenimi delavci. Kot je na novinarski konferenci povedala epidemiologinja Darija Kisić-Tepavčević, je bilo med 868 zdravstvenimi delavci, ki so jih testirali, doslej okuženih 160.

Največ okuženih zdravnikov in medicinskih sester, 67, je v beograjski kliniki za srčno-žilne bolezni na Dedinju, je sporočil direktor klinike Milovan Bojić. V beograjski ginekološki kliniki Narodni front pa so med zdravstvenim osebjem potrdili 46 okužb.

Predsednik Aleksandar Vučić je znova pozval državljane, naj upoštevajo državne organe in stroko in spoštujejo ukrepe vlade. Še posebej je nagovoril upokojence, ob tem pa dodal, da naj to upoštevajo ne glede na politično opredeljenost, poroča B92.

"Zamislite si, kaj bi bilo, če bi naenkrat na ulice prišlo več kot milijon upokojencev. To ne bi bil Vuhan, Italija ali Španija, ampak edinstven primer v svetu. Vsi ti primeri skupaj z New Yorkom in še pomnoženo krat pet," je dejal Vučić in se navezal na izjavo enega izmed vodij opozicije Dragana Đilasa, ki je dejal, da ne razume, zakaj upokojenci ne smejo zapuščati domov.

  • Hrvaška: Linearno zvišanje števila okužb

V zadnjih 24 urah so na Hrvaškem potrdili 40 novih primerov okužb, skupno 1222, je sporočil minister za zdravstvo Vili Beroš. Od nedelje je umrla še ena oseba. S tem se je število mrtvih zaradi covida-19 zvišalo na 16. Na respiratorjih je 36 bolnikov ali dva manj kot v nedeljo.

Okrevalo je 130 okuženih, kar je pet več kot v nedeljo, je izjavil Beroš na redni dnevni novinarski konferenci nacionalnega štaba civilne zaščite. Potrdil je, da je nova smrtna žrtev moški srednjih let, ki ni imel nobene kronične bolezni.

Kot je dodal, so do zdaj opravili nekaj manj kot 11.500 testov. Znova je dejal, da zaznavajo linearno zvišanje števila okužb, a opozoril, da to ne pomeni, da jim ni treba še naprej spoštovati vseh sprejetih epidemioloških ukrepov v boju proti širjenju okužb.

Hrvaški mediji so poročali, da je najmlajša okužena oseba na Hrvaškem dvomesečni dojenček, ki se je okužil od matere. Poudarili pa so, da nimata hujših simptomov bolezni.

Notranji minister Davor Božinović je na novinarski konferenci potrdil, da so do zdaj izdali več kot 560.000 elektronskih prepustnic za izredno zapuščanje kraja rednega ali začasnega bivališča. Večinoma gre za prepustnice, ki so jih zahtevala podjetja za svoje delavce. Zavrnili pa so skoraj 17.000 prošenj zanje.

Dodal je še, da pripravljajo pogoje za odpiranje tržnic na prostem zaradi prodaje domačih kmetijskih izdelkov. Med drugim obravnavajo možnost, da bi na določenih tržnicah ljudje lahko nakupovali kar iz svojih avtomobilov.

  • Banjaluka ostaja žarišče v BiH-u

V Bosni in Hercegovini sta umrla še dva človeka, okužena z novim koronavirusom, skupno pa je do zdaj umrlo 25 ljudi. V kliničnem centru v Banjaluki sta ponoči umrli starejši ženski, sicer kronični bolnici. Banjaluka ostaja žarišče epidemije v državi, saj so tu potrdili 190 primerov okužbe od skupno okoli 660.

V entiteti Federacija BiH so po skoraj mesecu dni od izbruha epidemije v državi dovolili starejšim od 65 let, da gredo po nujnih opravkih v trgovino ali na banko. To lahko storijo sicer samo dopoldne.

Dnevni Avaz medtem poroča, da je v Federaciji BiH od 16. marca, ko so razglasili stanje naravne nesreče, službo izgubilo 13.842 ljudi.