Prebežniki pomagajo zbirati denar za bolne otroke v Srbiji

Zgodba Anike, zaradi katere so se pridružili zbiranju pomoči, je podobna tisti, v kateri je Slovenija zbirala denar za dečka Krisa.

Anika je deklica iz Srbije z redko boleznijo – spinalno mišično atrofijo, zdravilo in zdravljenje pa staneta več kot dva milijona evrov. V Srbiji denar zbirajo že tri mesece, čas, ko še lahko dobi zdravilo, pa se izteka.

Kaisim Muhamed, ki prihaja iz Sirije, je pozive k zbiranju videl v središču Beograda. "Ko sem prišel sem, sem vprašal, za kaj gre, in razložili so mi, da majhen otrok potrebuje operacijo, ki je zelo draga. Potem sem predlagal, da bi poskusili zbrati nekaj sredstev za deklico – kot dobrodelno dejanje prebežnikov za Srbe."

Akcija zdaj poteka v štirih migrantskih centrih. Za zdravljenje deklice so že nakazali skoraj 500 evrov, denar pa zbirajo še za dva otroka, Minjo in Oliverja.

Kaisim, ki je v Srbiji pol leta, ve, da je to predvsem simbolična gesta, ki pa je tudi sporočilo prebežnikov, da so hvaležni, da so lahko v Srbiji in da za njih poskrbijo. "To je majhna stvar, s katero lahko ljudem pokažemo, da vsi prebežniki niso slabi. Dobri in slabi ljudje so povsod," je dejal.

Zbiranje zamaškov, pošiljanje kratkih sporočil sta v Srbiji žal prevečkrat edini poti, še posebej, ko gre za draga zdravljenja v tujini. Akcija je po eni strani naletela na veliko spoštovanja in hvaležnosti, so pa tudi nekateri, ki migrantom sporočajo, naj raje poskrbijo zase in Srbiji pomagajo tako, da jo čim prej zapustijo.