Foto: Reuters
Foto: Reuters

Protestniki so prepričani, da skuša vlada s tem omogočiti investicijo Ria Tinta, ki namerava na severozahodu države odpreti rudnik litija. To pa bi, so prepričani nasprotniki, za ta del države pomenilo ekološko katastrofo, a država ekonomske interese postavlja pred zdravje ljudi.

Številne organizacije, povezane v t. i. ekološko vstajo, ki proteste za zaščito okolja, zadnje čase pa predvsem proti investiciji Ria Tinta, pripravljajo že dalj časa, so že pred časom, če bi poslanci podrli sporna zakona – prvi lajša postopek razlastninjenja posameznikov, ko gre za javni interes, drugi pa znižuje potreben cenzus za referendum – napovedali zaporo cest, kar so tudi uresničili.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Sprejeli so zakon o razlastninjenju, po katerem lahko odvzamejo vse. Zasebna lastnina ne obstaja več, po drugi strani pa onesnaženje – Beograd je ves čas med najbolj umazanimi mesti na svetu," je povedala ena izmed protestnic.

"Borimo se za pravico. Začeli so jemati neposredno iz naših žepov in izglasovali zakon, s katerim lahko vsakomur odvzamejo vse. Tega ne bomo dopustili," je povedal drugi protestnik.

Zaprli tudi Gazelo in avtocesto

Bilo je tudi več incidentov, policija v Beogradu ni uporabila sile, kljub poostreni varnosti in kordonom policistov pa so protestniki na koncu zaprli tudi avtocesto proti Nišu in Gazelo – najprometnejši most.

Iz več srbskih mest so kasneje poročali o incidentih, v katerih je bilo več ranjenih in priprtih. Policisti so odrivali protestnike, v Šapcu se je proti njim zapeljal bager, nato pa so se protestnikov, ki so voznika ustavili, lotili še s palicami. Tam so protesti potekali tudi nocoj.
Predsednik Aleksandar Vučić pa je na svečaniem kongresu v polni beograjski areni, kamor so njegove pristaše z avtobusi pripeljali z vse Srbije, maske pa so v dvorani nosili redki, dejal, da so naprednjaki pokazali, kako izgleda spodobna Srbija, medtem ko ji želijo drugi le škoditi, ljudem pa so s protesti kratili svobodo gibanja.

Vlada in predsednik sicer trdita, da spremembe zakonov niso povezane z načrtovano investicijo Ria Tinta, ampak z infrastrukturnimi projekti, predvsem gradnjo cest.

Te so protestniki danes zaprli tudi drugod po Beogradu, v Kragujevcu, Šapcu, Valjevu, v Novem Sadu je policija več aktivistov priprla. Bilo je tudi več manjših incidentov, tudi med protestniki in člani vladajoče Napredne stranke, ki so bili z avtobusi na poti v Beograd, kjer nocoj poteka volilni kongres.

Če bo predsednik Vučić spremembe zakonov podpisal, pa protestniki napovedujejo nove, še bistveno daljše zapore, čeprav se organizatorji zavedajo, da jim zaradi zapiranja cest – tudi mednarodnega koridorja 10 – grozijo ovadbe.

V Srbiji protesti proti spornim spremembam zakonov o razlastninjenju in referendumu