Foto: MMC RTV SLO/zajem zaslona
Foto: MMC RTV SLO/zajem zaslona

Po 27 urah iskanja je srbsko notranje ministrstvo sporočilo, da se preiskovanje terena v naselju Banjsko Polje in Brestovačka Banja prekine, saj vse kaže, da otroka na območju, velikem 10 kvadratnih kilometrov, ni. Iskanje nadaljujejo na drugem območju.

Policija bo izprašala ljudi, ki so bili v bližini pred izginotjem in po izginotju deklice, s čimer bi ugotovili podrobnosti, ki bi jih med preiskavo lahko spregledali, je poročal novinar Tanjuga. Prav tako bodo s podatki z baznih postaj mobilnega omrežja preverili, s kom so bili dekličini starši v stiku ob izginotju.

Pri iskanju Danke Ilić, ki je izginila v torek ob 13.45, je sodelovalo več kot 500 pripadnikov notranjega ministrstva – policisti, gasilci, helikopterska enota, člani gorske reševalne službe in žandarmerija s slednimi psi, lovci, člani prostovoljnega gasilskega društva in mnogo občanov. Iskanje onemogoča nedostopen, hribovit in gozdnat teren, prvi dan je iskanje oteževal tudi dež, je poročala Al Džazira.

V Srbiji so prvič sprožili sistem Najdi me! (Pronađi me!), ki je namenjen hitremu obveščanju javnosti ob izginotju mladoletne osebe. SMS o informacijah o pogrešani deklici so prejeli uporabniki treh mobilnih omrežij.

Vzpostavitev sistema za hitro obveščanje je omogočil t. i. Tijanin zakon, ki ga je Srbija sprejela lani maja na pobudo očeta 15-letne Tijane, ki je bila leta 2011 ugrabljena, posiljena in umorjena.

Po sprožitvi sistema morajo mediji obveščati javnost o izginotju otroka z najmanj 20-sekundnimi obvestili. Prvih osem ur od izginotja javnost obveščajo vsake pol ure, po osmih urah pa na vsako uro. Obvestila objavljajo televizijske in radijske postaje, o izginotju otroka pa javnost obveščajo tudi na spletu, s SMS-sporočili, na zaslonih na bankomatih, z napisi na avtocestah, letališčih, avtobusnih in železniških postajah in podobno.

V Srbiji že tretji dan iščejo dveletno deklico Danko Ilić