Ženske v Turčiji opozarjajo na vse več umorov žensk. Foto: EPA
Ženske v Turčiji opozarjajo na vse več umorov žensk. Foto: EPA

Protestnice so se zbrale ob trgu, potem ko je policija zaprla dostop do njega. Nosile so vijoličaste in LGBT-zastave ter vijoličaste maske z napisi "Priborile si bomo zmago".

Vstop protestnicam in protestnikom na trg so preprečevale policistke, za katerimi so stali ograja, policisti v protiizgredni opremi in vodni topovi.

36-letna medicinska sestra Ipek Deniz je dejala, da se oblasti bojijo žensk, ker so "zelo močne". Morali bi kaznovati morilce, ne njih, je dodala protestnica.

Stopnja umorov žensk v Turčiji se je med letoma 2011 in 2019 približno podvojila, po poročanju Reutersa kažejo podatki skupine, ki spremlja to področje. Skupina je dodala, da je bilo letos v Turčiji ubitih 51 žensk, še 26 pa jih je umrlo v sumljivih okoliščinah.

Protestnice okoli Taksima so vzklikale "Femicid je političen" in "Življenje je naše, izbira je naša, ulice so naše, vi kar imejte svojo družino".

21-letna študentka Sumeyye Kose je dejala, da ženske "moška moč vsak dan zatira" in da se morilci žensk "nagrajujejo se tem, ko se ne kaznujejo". "Tukaj smo, da nasprotujemo vse večjemu nasilju, sistematični LGBTI-fobiji, femicidu. Zmagale bomo," je še dejala.

Konec tedna je razburjenje na družbenih omrežjih povzročil posnetek, ki prikazuje moškega, ki svojo nekdanjo ženo udarja in brca v glavo na ulici na severu Turčije. Osumljenca so prijeli, žensko pa sprejeli v bolnišnico.

Na kongresu ženskega krila vladajoče stranke AKP je predsednik Recep Tayyip Erdogan dejal, da bodo ustanovili parlamentarno komisijo, ki bo naslovila vprašanja, povezana z nasiljem nad ženskami.