Protestnike v Varšavi je obkrožila policija in jih opozorila, da so protesti zaradi pandemije covida-19 prepovedani. Foto: EPA
Protestnike v Varšavi je obkrožila policija in jih opozorila, da so protesti zaradi pandemije covida-19 prepovedani. Foto: EPA

V prestolnici je potekal shod pod naslovom Dan žensk brez kompromisa. Številni zbrani so nosili transparente z napisi, kot sta "Njeno telo, njena odločitev" in "V imenu mater, hčera in sester".

Protestnike v Varšavi je obkrožila policija in jih opozorila, da so protesti zaradi pandemije covida-19 prepovedani.

Splav na Poljskem omejen

Tovrstni protesti so se na Poljskem začeli po odločitvi ustavnega sodišča oktobra lani, da umetna prekinitev nosečnosti v primeru hudih deformacij zarodka, ki je bila dovoljena v skladu z zakonom iz leta 1993, ni v skladu z ustavo, ker da krši ustavno zagotovljeno pravico do življenja. Protesti so prerasli v protivladne.

V tej večinsko katoliški državi je tako splav dovoljen samo v primeru ogroženosti življenja in zdravja matere ter v primeru utemeljenega suma, da je nosečnost posledica incesta ali posilstva.

Na Poljskem so do spremembe zakona letno zakonito opravili manj kot 2000 umetnih prekinitev nosečnosti. Skupine za pravice žensk ocenjujejo, da ob tem nezakonito ali v tujini letno opravi splav še 20.000 žensk.

Poljska: Protestniki proti kratenju pravic žensk
Ob mednarodnem dnevu žensk v več državah protesti

Po svetu se je na današnji mednarodni dan žensk na ulice kljub pandemiji covida-19 podalo na tisoče ljudi, ki so opozarjali na pravice žensk in pozivali h končanju nasilja nad ženskami. O shodih med drugim poročajo iz Francije, Turčije in Grčije.

V več mestih po Franciji so na shodih pozivali k večji angažiranosti policije v boju proti femicidu, uboju žensk. "Sramotno je, da leta 2021 še vedno protestiramo za enake pravice," je povedala 22-letna študentka Lucie.

V Carigradu se je pred konzulatom Kitajske zbralo več sto pripadnic muslimanske manjšine Ujgurov, ki so pozivale k zaprtju množičnih taborišč v pokrajini Sinkiang. "Posilstvo je zločin proti človeštvu," je pisalo na enem od plakatov. V taboriščih naj bi bile ženske namreč žrtve posilstva, silijo pa jih tudi v sterilizacijo.

V Grčiji se je več sto žensk zbralo na osrednjem trgu Sintagma v Atenah, kjer so v okviru gibanja Jaz tudi opozarjali na primere zlorab in nadlegovanja. Protesti so med drugim potekali še v več mestih v Španiji.