Številni prebivalci Leipziga na ulicah protestirajo proti ukrepom. Foto: EPA
Številni prebivalci Leipziga na ulicah protestirajo proti ukrepom. Foto: EPA

Kot je razvidno s fotografij, so le redki med protestniki nosili zaščitne maske ali ohranjali priporočeno razdaljo. Tiskovni predstavnik policije je dejal, da je to skoraj nemogoče nadzirati.

Sodišče je v zadnjem hipu zavrnilo prošnjo oblasti, da bi bil shod na obrobju mesta, in ne v njegovem središču. "Težko je pojasniti, zakaj so v okviru ukrepov dovoljeni stiki le dveh gospodinjstev, zdaj pa lahko na enem trgu protestira 16.000 protestnikov," je po poročanju AP-ja dejal tiskovni predstavnik mestnih oblasti Matthias Hasberg.

Po oceni mestnih oblasti bi se lahko ob upoštevanju pravila do 1,5 metra oddaljenosti na trgu Augustusplatz zbralo le 5.000 ljudi, zato so si mestne oblasti prizadevale, da bi proteste premaknili na večje prizorišče zunaj središča. Protestniki so sporočili, da pričakujejo 16.000 protestnikov, natančnih številk udeležencev še ni. Nemška tiskovna agencija DPA navaja številko 20.000.

Sorodna novica Rekordno število novookuženih v Avstriji in Nemčiji, na Hrvaškem največ smrti v enem dnevu doslej

Številni protestniki vihrajo nemške zastave in plakate, na enem izmed njih je zapisano "Za resnico, pravico in svobodo".

Podobno kot v številnih drugih evropskih državah se tudi Nemčija v drugem valu epidemije covida-19 spopada z naraščanjem okužb in smrti. V zadnjem dnevu so potrdili 23.399 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ v enem dnevu doslej, kažejo podatki Inštituta Roberta Kocha. Umrlo je še 130 covidnih bolnikov.

V državi so v ponedeljek znova deloma ustavili javno življenje

Storitve so zaprte najmanj do konca meseca. Zaprli so restavracije in bare, gledališča, kinodvorane ter športne dvorane. Šole in trgovine ostajajo odprte.

V Münchnu shode prepovedali

V Münchnu je prizivno sodišče danes potrdilo prepoved protestov proti omejitvam zaradi koronavirusa, ki so bili predvideni za soboto in nedeljo. Kot je odločilo, je prepoved protestov v pristojnosti mestnih oblasti.

V preteklih dneh protesti tudi v drugih državah

Prejšnji teden je napoved novih ukrepov na ulice pognala tudi protestnike v Italiji in Španiji, kjer je bilo pridržanih več deset ljudi. Enako se je zgodilo v petek v Londonu, kjer so oblasti prav tako zaostrile ukrepe, javno življenje je znova ustavljeno.

Več v prispevku Mateje Gradišar.

V več državah po Evropi protesti zaradi zaostrovanja ukrepov