Opustele ulice v Nemčiji. Foto: Reuters
Opustele ulice v Nemčiji. Foto: Reuters

Nemčija: Upada števila okužb še ni na vidiku

Nemški Inštitut Roberta Kocha je sporočil, da so v zadnjih 24 urah potrdili 23.399 novih okužb s koronavirusom. Še v petek so sicer sporočili, da so prvič presegli mejo 20.000 novih okužb v enem dnevu, potrdili so jih okoli 21.500. Skupaj se je v tej državi z novim koronavirusom okužilo 642.488 ljudi. Umrlo je 11.226 covidnih bolnikov, od tega 130 v zadnjem dnevu, kažejo podatki RKI-ja. Tako že več dni zapored ugotavljajo trimestne številke smrtnih žrtev, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Sorodna novica V središču Leipziga tisoči protestirajo proti ukrepom zaradi epidemije

Na inštitutu so v petek zvečer pojasnili, da upada v številu okužb še ni na vidiku, potem ko so v državi v ponedeljek znova deloma ustavili javno življenje in zaprli storitve najmanj do konca meseca. Zaprli so restavracije in bare, gledališča, kinodvorane ter športne dvorane. Učinek teh ukrepov se bo po navedbah RKI-ja pokazal v od dveh do treh tednih.

V Leipzigu so potekali protesti proti novim ukrepom.

Avstrija: Znova dnevni rekord

V Avstriji so v zadnjih 24 urah znova potrdili dnevni rekord novih okužb z novim koronavirusom. Našteli so jih 8241, kažejo podatki avstrijskih oblasti. Umrlo je še 37 covidnih bolnikov.

Skupno število potrjenih okužb doslej je 146.685, umrlo je 1377 ljudi.

Tudi Hrvaška ima vse več mrtvih zaradi covida-19. Foto: Reuters
Tudi Hrvaška ima vse več mrtvih zaradi covida-19. Foto: Reuters

Francija: S covidom-19 umrlo že več kot 40.000

Francosko zdravstveno ministrstvo je sporočilo, da je število ljudi, ki so umrli s covidom-19, preseglo 40.000. V zadnjih 24 urah je umrlo 306 ljudi.

V petek so v Franciji potrdili več kot 60.000 novih okužb, danes pa poročajo še o občutnem povišanju števila: potrdili so 86.852 novih okužb. Po podatkih ministrstva za zdravje so v zadnjih sedmih dneh v bolnišnice sprejeli 20.009 bolnikov, na intenzivni negi jih je 3003.

Hrvaška: Največ mrtvih v enem dnevu doslej

Število aktivnih primerov okužb na Hrvaškem je 15.542. V bolnišnicah se zdravi 1330 bolnikov, od katerih jih je na medicinske ventilatorje priključenih 128, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Doslej so v državi potrdili 64.704 okužb, umrlo je 752 bolnikov s covidom-19.

V Grčiji ustavljajo javno življenje

V Grčiji se znova zapira javno življenje. Ukrepi bodo veljali tri tedne. V tem času bodo morali prebivalci ostati doma. Če bodo želeli ven, bodo morali po SMS-sporočilu navesti razlog in čas izhoda, nato pa bodo po SMS-u dobili odobritev oblasti.

Odprte bodo le trgovine z nujnimi potrebščinami, kot so supermarketi in lekarne.

V nasprotju z zaprtjem države konec marca bodo tokrat vrtci in osnovne šole ostali odprti. Pouk v srednjih šolah bo potekal na daljavo, predavanja na univerzah pa že zdaj potekajo na ta način.

Grška vlada je ukrepe sprejela, ker se število okuženih in mrtvih zaradi covida-19 iz dneva v dan povečuje. V sredo so potrdili 2646 novih primerov, umrlo je 18 bolnikov.

V Grčiji so v sredo potrdili 2646 novih okužb. Foto: Reuters
V Grčiji so v sredo potrdili 2646 novih okužb. Foto: Reuters

Na Poljskem umrlo še 367 bolnikov

Na Poljskem so od danes zaprte vse trgovine razen samopostrežnih prodajaln in lekarn. V manjših trgovinah in cerkvah bo število obiskovalcev omejeno.

Hoteli bodo lahko sprejemali le poslovne goste. Gledališča, kinematografi in galerije bodo prav tako zaprti.

Ukrepi bodo veljali najmanj tri tedne. Do takrat je bila podaljšana tudi prepoved zbiranja več kot petih ljudi. Uporaba zaščitnih mask v javnosti ostaja obvezna.

Na Poljskem so v četrtek potrdili rekordnih več kot 27.000 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, za covidom-19 pa je umrlo 367 bolnikov.

Na Madžarskem rekordnih 107 smrti

Na Madžarskem poročajo o rekordnih 107 smrtih zaradi covida-19 v enem dnevu. Število novih okužb je 5318.

Iz Belgije prihajajo spodbudne novice

V Belgiji zaznavajo upočasnitev rasti števila okužb

V Belgiji, ki je na samem evropskem vrhu širjenja okužb s koronavirusom, so po sprejetju prvih omejevalnih ukrepov sredi oktobra in uveljavitvi še dodatnih na začetku tega tedna zaznali prve znake upočasnjevanja rasti števila okuženih.

Kot je za Radio Slovenija poročal Igor Jurič, belgijske zdravstvene oblasti glede na podatke o rasti števila okuženih upajo, da so v torek, 27. oktobra, dosegli vrhunec okužb v enem dnevu, ko se je število ustavilo pri 22.171.

V tednu med 27. oktobrom in 2. novembrom je bilo sicer dnevno povprečje števila okuženih pri dobrih 13.200, kar je za 16 odstotkov manj kot teden pred tem. Zato vsi upajo, da je bil v drugem valu že dosežen vrhunec. Po besedah glavnega belgijskega govorca za covid Yvesa van Laethema se število okuženih znižuje, prav tako se počasi znižuje število sprejetih v bolnišnice, in to prvič.

Še vedno pa narašča število sprejemov na intenzivno zdravljenje, čeprav ne več tako hitro. Belgijske oblasti so v ponedeljek z uveljavitvijo dodatnih omejevalnih ukrepov v glavnem ustavile življenje v državi. Zbali so se namreč preobremenitve zdravstvenega sistema, saj je zaradi hitrega naraščanja težko obolelih zasedenih že tri četrtine od 2000 razpoložljivih postelj na oddelkih za intenzivno nego.

Čeprav se kažejo učinki sprejetih ukrepov, pa so po Laenthemovih besedah številke še vedno previsoke. Laenthem je prepričan, da morajo ukrepi veljati še več tednov za pravi obrat krivulje. Po njegovem mnenju zdaj ni čas za popuščanje. Belgija je sicer sprejela ostre omejevalne ukrepe, ki bodo veljali najmanj do 13. decembra. Med drugim je bila uvedena policijska ura med 22. in 6. uro zjutraj, zaprti so restavracije in lokali, kulturne in športne ustanove, močno je omejeno tudi druženje ljudi.

Zdravstvene oblasti v Belgiji upajo, da so že dosegli vrhunec okužb v enem dnevu. Foto: Reuters
Zdravstvene oblasti v Belgiji upajo, da so že dosegli vrhunec okužb v enem dnevu. Foto: Reuters

V Franciji potrdili več kot 60.000 novih okužb

Guardian poroča, da so v Franciji potrdili največ novih okužb v enem dnevu od začetka pandemije, in sicer 60.486. Skupno so do zdaj potrdili že 1,7 milijona okužb. V petek so potrdili tudi 828 smrti. Skupaj jih je bilo do zdaj skoraj 40.000.

V skladu z novimi omejitvami lahko ljudje domove zapustijo le, da gredo na delo, kupijo osnovne potrebščine, gredo k zdravniku ali telovadijo. Ti ukrepi naj bi veljali do decembra.
V Franciji velja tudi policijska ura med 22. in 6. uro.

Rekord tudi v Ukrajini

Tudi v Ukrajini so zaznali rekordno število novih okužb v enem dnevu. Potrdili so jih 9850. Oblasti so podaljšale ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa do konca leta.

Premier Denis Šmigal je dejal, da so razmere v državi skoraj katastrofalne, ljudi je pozval, naj se pripravijo na najhujše. Po njegovih besedah bi se lahko število novih okužb v enem dnevu decembra povzpelo na 20.000.

Foto: EPA
Foto: EPA