Šola v Kazanu. Foto: AP
Šola v Kazanu. Foto: AP

"Ubitih je bilo devet ljudi," so sporočili iz tiskovne službe predsednika regije Tatarstan Rustama Minihanova. Med ubitimi je en učitelj, so dodali. Ranjenih pa je 18 otrok in trije odrasli.

Rusko ministrstvo za izredne razmere je sporočilo, da bo v Kazan poslalo transportno letalo, s katerim bodo ranjene prepeljali v moskovske bolnišnice.

Šolo, v kateri je bilo v času napada več kot 700 učencev in približno 70 zaposlenih, so evakuirali. Policija je preiskala šolo, pri čemer pa ni našla nevarnih predmetov, je povedal vir blizu preiskave. Uvedli so tudi kriminalistično preiskavo.

Sprva poročila o dveh napadalcih

Sprva so ruski mediji poročali o dveh napadalcih, pri čemer naj bi varnostne sile enega ubile, enega pa aretirale. Vendar pa so oblasti pozneje sporočile, da je napad sam izvedel 19-letni nekdanji dijak šole, ki je zdaj v priporu.

Oblasti so poostrile ukrepe v vseh šolah v mestu. Foto: Reuters
Oblasti so poostrile ukrepe v vseh šolah v mestu. Foto: Reuters

Šolo so naposled evakuirali, policija na območju izvaja preiskavo. Skupno je bilo v napadu poškodovanih najmanj 32 ljudi, od tega jih je več kot 20 moralo v bolnišnico, šest otrok potrebuje intenzivno nego.

Kakšen je nagib za napad, še ni znano. Na kraju tragedije je več reševalnih vozil, na stavbi šole pa je videti razbita okna.

Ruski predsednik Vladimir Putin je družinam umrlih izrazil sožalje, ranjenim pa zaželel hitro okrevanje. Pristojnim oblastem je odredil, naj ranjenim nudijo zdravniško in psihološko pomoč. Odredil je tudi preučitev zakonodaje o nadzoru nad orožjem.

Poostreni ukrepi na vseh šolah

Šola se imenuje Šola številka 175, 1,2-milijonski Kazan pa je prestolnica pretežno muslimanske pokrajine Tatarstan. Od Moskve je oddaljen več kot 700 kilometrov. Po napadu so poostrili varnostne ukrepe na vseh šolah v mestu.

Strelski pohodi v ruskih šolah so redki. Zadnji tak dogodek se je zgodil na polotoku Krim leta 2018, ko je neki študent ustrelil 18 dijakov in si nato sodil sam.