Filozofska fakulteta stoji v starem mestnem jedru Prage. Foto: EPA
Filozofska fakulteta stoji v starem mestnem jedru Prage. Foto: EPA

Gre za najhujše množično streljanje v zgodovini Češke.

Policija je na novinarski konferenci sporočila, da je bil strelec 24-letni študent Karlove univerze, ki je živel v vasi približno 21 kilometrov od Prage. Tam je policija približno dve uri pred streljanjem na univerzi našla truplo očeta osumljenca.

Po navedbah policijskega načelnika Martina Vondraska je osumljenec "odšel v Prago in dejal, da se želi ubiti". Policija je preiskala glavno stavbo filozofske fakultete, kjer naj bi se strelec udeležil predavanja, vendar ga tam ni bilo. Medtem naj bi že odšel v drugo stavbo, kjer je začel streljati.

"Prvi policisti so prispeli na prizorišče v nekaj minutah, specialci pa v 12 minutah. Ob 15.20 je policija prejela informacijo, da leži negibno telo strelca na okenski polici stavbe. Čeprav se zdi, da je strelec storil samomor, pa so streljali tudi policisti, tako, da za zdaj vzrok smrti osumljenca še ni jasen," je povedal Vondrasek.

Češki notranji minister Vit Rakusan je zatrdil, da streljanje na filozofski fakulteti ni povezano s terorizmom. Ob tem je razkril, da so v univerzitetni stavbi našli večjo količino orožja in da bi lahko bilo število žrtev še precej večje, če ne bi policija tako naglo ukrepala.

Župan Prage: "Naš svet se spreminja"

Motiv storilca ni znan, za zdaj sumijo, da so ga navdihnili podobni smrtonosni napadi v tujini.

"Vedno smo mislili, da je to problematika, ki nas ne zadeva. Zdaj se je izkazalo, da se, žal, tudi naš svet spreminja, problematika osamljenih strelcev pa se pojavlja tudi pri nas," je za češko televizijo izjavil praški župan Bohuslav Svoboda.

Incident se je zgodil malo po 15. uri na Filozofski fakulteti Karlove univerze, najstarejše in največje univerze na Češkem. Na njej študira približno 49.500 študentov, od tega okoli 8000 na filozofski fakulteti. Fakulteta stoji v starem mestnem središču Prage, 500 metrov od Karlovega mosta, ki velja za eno največjih turističnih znamenitosti češke prestolnice.

Oblasti so zaprle širše območje Trga Jana Palacha, kjer stoji ta fakulteta, občane pa pozvale, naj se ne zadržujejo v okolici.

Študenti med skrivanjem pred strelcem. Foto: Reuters
Študenti med skrivanjem pred strelcem. Foto: Reuters

Okrožnica študentom in osebju

Prav tako je univerza razposlala e-pošto študentom in osebju in jih tako obvestila o streljanju v stavbi ter jim svetovala, naj se zaklenejo v pisarne.

"Ostanite, kjer ste, ne odhajajte nikamor, če ste v pisarnah, se zaklenite vanje, vrata zabarikadirajte s pohištvom in ugasnite vse luči," piše v enem od takih e-sporočil, ki ga povzema BBC.

Ena od uporabnic omrežja X je objavila fotografijo skupine študentov, kako se skušajo skriti pred strelcem kleče na zunanji strani okenske police.

Targ Patience, britansko-avstralski državljan, ki je bil med streljanjem v stanovanju nedaleč od fakultete, je za BBC povedal, da je slišal "veliko strelov". "Pogledal sem čez svoj balkon in videl policijo, kako prihaja. Nekaj policistov je imelo kar nekaj težav pri ustavljanju ljudem, ki so se hoteli približati prizorišču," je dejal.

Izrazi sožalja z vsega sveta

Češki premier Petr Fiala je zaradi tragičnih dogodkov odpovedal vse prej dogovorjene obveznosti. Predsednik Petr Pavel pa je na omrežju X izrazil pretresenost nad napadom ter izrazil iskreno sožalje svojcem žrtev. Ob tem se je prebivalcem zahvalil, ker so spoštovali navodila varnostnih sil.

Od vsepovsod se medtem vrstijo izrazi sožalja.

"Pretresena nad nesmiselnim nasiljem, ki je danes v Pragi terjalo več življenj," je na omrežju X zapisala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen ter družinam žrtev in češkemu narodu izrazila najgloblje sožalje. Dodala je, da jim EU stoji ob strani in žaluje z njimi.

Foto: EPA
Foto: EPA

Sožalje je izrazil tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel. "V naših družbah ne bi smelo biti prostora za takšno nasilje," je še zapisal.

Francoska premierka Elisabeth Borne je dejala, da je po telefonu govorila s češkim predsednikom ter mu izrazila podporo in solidarnost.

Italijanska premierka Giorgia Meloni pa je češkemu kolegu Fiali poslala sporočilo, v katerem je izrekla globoko sožalje družinam žrtev. V sporočilu je Meloni izrazila tudi "bližino ranjenim in vsem prebivalcem Češke" ter obsodila "vse oblike nasilja, fanatizma in terorizma". Poudarila je še, da se Evropa mora odzvati in okrepiti instrumente za zagotavljanje varnosti svojih državljanov.

V Pragi največje množično streljanje v zgodovini Češke

Nemška notranja ministrica Nancy Faeser je prav tako izrazila pretresenost nad napadom. Na omrežju X je zapisala, da je v mislih z žrtvami in ranjenimi. "Vsa naša solidarnost in sočutje sta v tem težkem času namenjena našim češkim sosedom in prijateljem," je dodala.

Sožalje sta izrazila tudi španski premier Pedro Sanchez, ki je dejal, da je pretresen nad "grozljivimi novicami iz Prage", in ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. "Nedolžni ljudje so bili ubiti in ranjeni," je zapisal in ranjenim zaželel čimprejšnje okrevanje.

Bela hiša pa je sporočila, da ameriški predsednik Joe Biden in njegova soproga Jill molita za družine umrlih in za vse, ki jih je dogodek prizadel. Ob tem sta napad obsodila kot "nesmiselno dejanje".

MZEZ: Med žrtvami streljanja na praški univerzi ni Slovencev

Po trenutnih informacijah ministrstva za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) med žrtvami streljanja na Karlovi univerzi ni slovenskih državljanov. Ob tem so opozorili, da uradnih podatkov sicer še nimajo.

"Družinam žrtev in vsem, ki jih je ta tragedija prizadela, izrekamo najgloblje sožalje," je zapisalo MZEZ in izrazilo zgroženost nad "brutalnim streljanjem".

"Zgroženi smo nad streljanjem v Pragi. Žalostni smo zaradi izgube toliko nedolžnih ljudi. Božič bi moral biti čas miru in mirnih srečanj, ne pa čas globoke žalosti," je sporočila predsednica republike Nataša Pirc Musar. Ob tem je predsedniku Češke izrazila globoko sožalje v teh težkih časih.

Predsednik vlade Robert Golob pa je sporočil, da je z mislimi pri svojcih žrtev, ranjenimi in vsemi prebivalci Češke. "Brez besed sem ob tem, kar se je popoldne zgodilo v Pragi," je dodal.

V strelskem pokolu v Pragi najmanj 15 mrtvih