Železniška nesreča se je zgodila v kraju Rajić. Foto: AP
Železniška nesreča se je zgodila v kraju Rajić. Foto: AP

Huda nesreča se je zgodila okoli 21.30 nedaleč od končne postaje v Novski. Potniški vlak je silovito trčil v stoječi tovorni vlak in s tem povzročil iztirjenje več potniških vagonov.

Vse tri žrtve so hrvaški državljani. Gre za 52- in 62- in 17-letnika. Umrli so strojevodja, ki je vozil vlak, sprevodnik in mladoletni sin strojevodjevega kolega, ki se je vračal domov iz šole, poroča portal jutarnji.hr.

Med enajstimi ranjenimi, ki se zdravijo v bolnišnicah v Slavonskem Brodu, Pakracu in Novi Gradiški, pa je osem državljanov drugih držav. Po neuradnih podatkih več ponesrečencev prihaja iz Irana. Nihče izmed njih ni v kritičnem stanju.

Eden od poškodovanih potnikov, ki je sedel v vagonu pri lokomotivi, je povedal, da je bil udarec ob trku tako močan, kot da bi tank zadel vlak. "Luč je ugasnila, vagon se je prevrnil, nato sem se plazil. Zunaj sem slišal ljudi, kako kričijo, slišal sem gasilce, da hodijo," je dogajanje po poročanju hrvaškega novičarskega portala N1 opisal Denis Sablić.

Na prizorišču nesreče so gasilci, reševalci in policija.

"Katastrofalna nesreča"

Kraj nesreče je ponoči obiskal tudi hrvaški premier Andrej Plenković, ki je dogodek označil za "katastrofalno tragedijo" in izrekel sožalje svojcem umrlih. Dodal je, da bodo pristojne službe čim prej raziskale okoliščine nesreče.

Plenković je potrdil, da je prišlo do trčenja potniškega in tovornega vlaka, ki je bilo tako silovito, da se je nekaj vagonov iztirilo. Tovorni vlak je na progi stal zaradi okvare. Kako hitro je vozil potniški vlak v trenutku trčenja, še ne morejo oceniti.

Po dosedanjih podatkih je bilo 13 ponesrečencev, med njimi tri smrtne žrtve, v trenutku nesreče na potniškem vlaku, ki je potoval iz Vinkovcev v Novsko, medtem ko je bil na tovornem vlaku, ki je potoval iz Šida v Srbiji, samo strojevodja in ta je bil premeščen v bolnišnico v Pakracu. Trije ponesrečenci se zdravijo v Slavonskem Brodu, preostalih sedem pa v Novi Gradiški.

Plenković je dejal, da je strojevodja potniškega vlaka spregledal rdečo luč in se zato zaletel v tovorni vlak, ki je stal na progi, več o vzrokih nesreče pa ni želel špekulirati.

Ob nesreči se je oglasil tudi hrvaški predsednik Zoran Milanović, ki je izrazil sožalje družinam umrlih v nesreči, poškodovanim potnikom v "tej strašni nesreči", kot jo je označil, pa je zaželel čimprejšnje okrevanje. Zahvalil se je tudi vsem javnim službam, ki so pomagale ponesrečencem, za hiter odziv in oskrbo poškodovanih.

Izrazil je tudi pričakovanje, da bodo hitro ugotovljena vsa dejstva o vzrokih te nesreče, "kakršne na hrvaških železnicah že dolgo ni bilo", še navaja portal N1.

Železniški promet na tem delu proge je še vedno prekinjen.

Na Hrvaškem poteka preiskava hude železniške nesreče