"Odprimo pristanišča, zaprimo CasaPound." Foto: Trieste Antifascista - Antirazzista

Shoda, ki se je popoldne začel na Trgu Oberdan, naj bi se udeležilo okoli 800 ljudi, organiziral pa ga je tržaški antifašistični, antirasistični in antiseksistični odbor. Udeleženci so se sprehodili po tržaških ulicah vse do Goldonijevega trga in izrazili jasno nasprotovanje vsakršni obliki fašizma v mestu, je poročal Primorski dnevnik. Ponekod je bil poostren nadzor policistov.

Skrajneži CasaPound so popoldne slovesno odprli svoj sedež v Ulici san Zaccaria ob Drevoredu XX. septembra. Med odprtjem je po poročanju Primorskega dnevnika prišlo do prerivanja. Nekaj ljudi je vzklikalo proti skrajnežem, ki so jezni stekli proti njim. Posredovali so karabinjerji iz Mester in preprečili stik med skupinama.

Odprtja sedeža CasaPound se je po poročanju Primorskega dnevnika udeležilo od 150 do 200 pripadnikov gibanja, v Trst je prispel tudi državni predsednik gibanja Gianluca Iannone, ob njem naj bi bila še deželni ter pokrajinski koordinator Nicola Di Bortolo in Francesco Clun.

V Trstu je sicer na začetku novembra lani potekal shod gibanja CasaPound, ki so ga pripravili ob 100. obletnici zmage Italije v prvi svetovni vojni. Hkrati je nekaj ulic stran potekal shod nasprotnikov neofašizma, ki se ga je udeležilo še večje število ljudi.