Shoda sta potekala ob strogem policijskem nadzoru. Na fotografiji nasprotniki neofašistov. Foto: Rajko Dolhar
Shoda sta potekala ob strogem policijskem nadzoru. Na fotografiji nasprotniki neofašistov. Foto: Rajko Dolhar
Trst
Na shodu nasprotnikov fašizma so se združili ljudje iz različnih držav - tudi Slovenije. Foto: Televizija Slovenija
CasaPound
Združenje CasaPound po Italiji večkrat organizira proteste. Foto: Reuters
Srečanje Casa Pound
Gibanje Casa Pound je nastalo leta 2003. Foto: AP
Simone Di Stefano
Žal mi je, toda krivda ni naša. Prišli smo, da bi se spomnili padlih na fronti, ki so zarisali meje našega naroda," je povedal vsedržavni tajnik CasaPounda Simone Di Stefano. Foto: Reuters
Veliki množici in manjši izgred v Trstu
Shoda neofašistov in protifašistov v Trstu

Natančno število udeležencev še ni znano, nekateri mediji pa poročajo, da se je v Trstu zbralo kakih 2.000 privržencev skrajnega desničarskega gibanja CasaPound ter 4.500 njihovih nasprotnikov.

Središče Trsta je bilo zaprto za promet. Prav tako so bili zaprti številne trgovine in lokali. Na ulicah so močno okrepili policijsko navzočnost in postavili železne pregrade. Tržaškim policistom, karabinjerjem in finančnim stražnikom so na pomoč priskočili nekateri policijski in karabinjerski oddelki iz drugih krajev severne Italije.

V mestu se je zbrala velika množica privržencev skrajnega desničarskega gibanja CasaPound, večinoma starih med 20 in 40 let, ki so prišli iz celotne Italije, je za Televizijo Slovenija poročala Mirjam Muženič.

Sprevod je krenil s trga Riborgo in se končal pred Rossettijevim spomenikom. Privrženci so nosili italijanske zastave in zastave gibanja, nad vsem pa je kraljeval velik transparent z napisom "Italija: vstani, bojuj se in zmagaj".

CasaPound je shod v Trstu priredil ob stoti obletnici konca prve svetovne vojne. "Žal mi je, toda krivda ni naša. Prišli smo, da bi se spomnili padlih na fronti, ki so zarisali meje našega naroda. Polemike so sprožili drugi, to ni bil naš namen. Za nas je danes praznik," je povedal nacionalni tajnik neofašističnega gibanja Simone di Stefano.

Nasprotniki "skupaj proti fašizmu"
Na drugi strani so se prav tako množično zbrali protifašisti iz Italije, Slovenije, Hrvaške in Avstrije, ki so pod skupnim geslom sporočili "zatrimo fašizem, ki dviga glavo marsikje po Evropi". Shod demokratičnih sil je organiziralo Združenje Antifašistični in antirasistični Trst. Zborovanju italijanskih protifašistov iz številnih organizacij, združenj, sindikatov, društev in šol so se pridružili tudi enako misleči iz Slovenije.

Sprevod protifašistov je od Sv. Jakoba krenil proti Trgu Garibaldi, Stari mitnici in se končal na Goldonijevem trgu. Od tam so protestniki želeli kreniti proti glavni železniški postaji v mestu, a jim je namero preprečila policija, ki je obkolila trg. Udeleženci so se nato mirno odpravili nazaj proti Sv. Jakobu, od koder so prišli.

Nestrpneži napadli politike Demokratske stranke
Med shodom se je zgodil manjši izgred, ko je skupinica nestrpnežev napadla predstavnike Demokratske stranke, ki so hodili v zadnjem delu sprevoda antifašistov. Napadli so Roberta Cosolinija, Deboro Serracchiani in druge vidne predstavnike stranke z vzkliki, naj zapustijo sprevod, poroča Primorski dnevnik. Več v videu na koncu članka.

Pred shodi aretirali dva moška
Pred začetkom obeh shodov so pridržali dva člana italijanskih protifašistov, ki sta splezala na Verdijev kip. Prav tako je policija umaknila več kot deset protifašistov, ki so se utaborili na trgu San Giovanni. Nekateri med njimi so se tudi privezali na ograjo, poroča spletna stran Primorskega dnevnika.

Predsednik republike Borut Pahor je obsodil shod neofašistov v Trstu. Po robu se jim lahko postavimo samo z vztrajno gradnjo demokracije, je sporočil v tvitu.


Pozivi k prepovedi naleteli na gluha ušesa

Kljub številnim pozivom tržaške oblasti shoda neofašistov niso prepovedale, vendar so ga omejile. K prepovedi shoda so pozivali številne organizacije, združenja, sindikati, šole in posamezniki, ki so poudarjali, da je shod v nasprotju z italijansko ustavo, ki preprečuje ponovno ustanavljanje in poveličevanje fašističnih strank in gibanj.

Oblasti shoda niso prepovedale, saj za to naj ne bi bilo pravne podlage. So pa omejile traso shoda, ki se ni smel približati Rižarni, Narodnemu domu in spomeniku bazoviškim junakom.

V Trstu v nedeljo Mattarella
Oba shoda sta potekala po ulicah, ki so ponekod dokaj blizu, vendar je bilo po zagotovilih pristojnih dobro poskrbljeno za varnost vseh.

Kot je za Radio Slovenija poročala Mirjam Muženič, dogodki delijo tudi krajevne politike. "Proti sem od vsega začetka. Toda v Italiji imamo demokracijo in z njo pravice, pa tudi dolžnosti. Trst je preživel dve svetovni vojni in tega ne smemo pozabiti. Dolžnost je spoštovati to mesto!" je dejal župan Trsta Roberto Dipiazza.

"Strinjam se s pravico do svobodnega izražanja lastnih prepričanj, vendar vedno ob spoštovanju drugih in brez vzbujanja pozornosti, izzivanja in s tem povzročanja napetosti tudi med civilnim prebivalstvom," pa je dejal predsednik parlamenta Furlanije - Julijske krajine Pier Mauro Zanin.

Dan po shodih bo Trst obiskal italijanski predsednik Sergio Mattarella, ki se bo udeležil slovesnosti ob stoletnici konca prve svetovne vojne.

Na prvi fotografiji privrženci CasaPounda, na drugi pa protifašisti. V videoposnetku napad na predstavnike Demokratske stranke.

Veliki množici in manjši izgred v Trstu
Shoda neofašistov in protifašistov v Trstu