Stranka DEVA ima po zadnjih anketah okoli dva odstotka podpore med turškimi volivci. Ustanovitelj Ali Babacan (na fotografiji) je nekdanji zaveznik Erdogana. Foto: EPA
Stranka DEVA ima po zadnjih anketah okoli dva odstotka podpore med turškimi volivci. Ustanovitelj Ali Babacan (na fotografiji) je nekdanji zaveznik Erdogana. Foto: EPA

Turška policija ga je pridržala v petek in izprašala glede stikov s tujimi diplomati v Ankari, poroča turška tiskovna agencija Anadolu.

"Pridržan sem zaradi obtožb političnega vohunjenja. Policija je doma ... Iščejo. Šokiran sem in iščem vašo pomoč," je po pridržanju tvitnil Gürcan, za katerega so nato v ponedeljek odredili pripor, poroča turška televizija NTV.

Gürcan je eden od soustanoviteljev stranke DEVA, ki jo vodi Ali Babacan, nekdanji podpredsednik vlade in nekdanji član vladajoče Stranke za pravičnost in razvoj (AKP) predsednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Babacan je obljubil strankino podporo Gürcanu, podrobnosti preiskave še niso izvedeli. "Njegovo delo temelji na odprtokodnih virih. Gürcan nima dostopa do nobenega tajnega državnega dokumenta, ker ne dela za državo," je Babacan povedal za televizijo Haberturk.

Aretacija opozicijskega politika in nekdanjega vojaka je po mnenju stranke povezana s preusmerjanjem pozornosti stran od gospodarske krize. Turška lira je dosegla najnižjo vrednost v zgodovini, turška vlada pa je odredila preiskavo padca vrednosti.

Gürcan kritiziral sporazume z Združenimi arabskimi emirati

Gürcan je nedavno kritiziral vladne sporazume z Združenimi arabskimi emirati in zatrdil, da bo Turčija prisiljena popustiti v zameno za naložbe, ki jih je obljubil ZAE.

Preteklo sredo so namreč Združeni arabski emirati med obiskom prestolonaslednika Abu Dabija Mohameda Bin Zayeda v Ankari napovedali ustanovitev sklada v vrednosti deset milijard dolarjev za podporo naložbam v Turčiji, še poroča AFP.

Podaljšan pripor za Kavalaja

Sodišče v Istanbulu je pretekli teden razsodilo, da v priporu ostaja tudi turški filantrop in podjetnik Osman Kavala, ki je zaprt že od leta 2017. Kavala, ki mu v primeru obsodbe grozi dosmrtni zapor, je skupaj z več desetimi soobtoženimi obtožen vohunjenja in poskusa strmoglavljenja vlade v zvezi s protesti v Geziju leta 2013 in poskusa državnega udara v Turčiji leta 2016.