V Turčiji je potres uničil več kot 200.000 zgradb. Foto: EPA
V Turčiji je potres uničil več kot 200.000 zgradb. Foto: EPA

Po poročanju turške tiskovne agencije Anadolu je bil župan okrožja Nurdagi v pokrajini Gaziantep, kjer je bilo žarišče potresa, Ökkes Kavak pred dnevi aretiran v okviru preiskave v povezavi z gradnjo dveh stavb, ki sta bili uničeni v potresu.

Po podatkih vlade v Ankari je potres, ki je na začetku februarja močno prizadel jugovzhod Turčije in tudi dele sosednje Sirije, v Turčiji uničil več kot 200.000 zgradb, poroča nemška tiskovna agencija DPA, ki ob tem spomni, da v državi že več kot 20 let veljajo strogi gradbeni predpisi glede potresne varnosti.

Vendar pa je eden od razlogov za veliko uničenje ta, da se teh predpisov niso držali in so jih zaobšli z gradnjo na črno ter korupcijo. Po podatkih turške zbornice arhitektov je bila približno polovica porušenih stavb zgrajenih po letu 2001.

Kritiki oblastem tudi očitajo, da preiskave na politični ravni praktično niso imele posledic in da nihče ni bil ob položaj.

V potresu z magnitudo 7,8, ki je 6. februarja stresel tla, je v Turčiji umrlo več kot 45.000 ljudi, v sosednji Siriji pa skoraj 6000. Na tisoče ljudi je bilo poškodovanih.

Predstavniki pristojnih turških zdravstvenih oblasti medtem opozarjajo na povečan pojav uši in garij na prizadetih območjih. Poleg tega primanjkuje potrebnih zdravil, je danes povedal Vedat Bulut iz turškega zdravniškega združenja TTB. Ljudje s tega območja poročajo o slabih higienskih razmerah, med drugim o pomanjkanju stranišč.

Združenje TTB je tudi pozvalo k takojšnji sanaciji kanalizacije. Odpadne vode se spuščajo neposredno v okolje, kar bi lahko spodbudilo razvoj nalezljivih bolezni, so opozorili.

Sorodna novica Posebna poročevalka ZN-a: Potres v Siriji zaradi nezakonitih sankcij zahteval veliko več mrtvih