Kirilo Timošenko z odstopno izjavo. Foto: Reuters
Kirilo Timošenko z odstopno izjavo. Foto: Reuters

"Zahvaljujem se predsedniku Ukrajine Volodimirju Zelenskemu za zaupanje in priložnost za dobra dela vsak dan in vsako minuto," je sporočil Timošenko.

Ukrajinski mediji poročajo, da bi bil lahko Timošenkov odstop del kadrovskih sprememb, ki jih je Zelenski napovedal.

Predsednik je v ponedeljek dejal, da bodo po poročilih o korupciji skoraj leto dni po začetku ruske agresije ta teden znane zamenjave v vladi, regionalnih oblasteh in varnostnih silah, poroča Guardian.

33-letni Timošenko je bil namestnik vodje urada predsednika od leta 2019. Pristojen je bil za nadzor nad regijami in regionalnimi politikami. Z Zelenskim je sodeloval tudi v njegovi predvolilni kampanji.

Reuters poroča, da je bil od začetka invazije v Ukrajini februarja lani Timošenko vpleten v več škandalov, povezanih z njegovo osebno uporabo dragih avtomobilov. Med drugim naj bi za reševanje državljanov z bojišč in humanitarne misije uporabljal terensko vozilo, ki ga je zagotovil ameriški avtomobilski koncern General Motors, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Po poročanju ukrajinskih medijev je bil Timošenko tarča kritik tudi zaradi prekoračitve pooblastil. Timošenko je sicer vse te navedbe zavračal.

Po pisanju ukrajinskega časopisa Pravda, ki se sklicuje na neimenovane vire, bi ga lahko nasledil guverner kijevske oblasti Oleksij Kuleba.

Ukrajinski mediji poročajo o ugibanjih, da bo morda odstopilo tudi več vodij regionalnih oblasti, ki so bili tesno povezani s Timošenkom.

Sorodna novica Poljska Nemčija zaprosila za dovoljenje za dobavo tankov leopard Ukrajini

Odstavili namestnika generalnega tožilca

Iz urada generalnega tožilca so sporočili, da je bil s položaja odstavljen namestnik generalnega tožilca Oleksij Simonenko. Razlogov za odstavitev v uradu niso predstavili, so pa dodali, da je bila sprejeta "v skladu z njegovimi lastnimi željami".

Odstop namestnika obrambnega ministra

Medtem je odstopil tudi namestnik ukrajinskega obrambnega ministra Vjačeslav Šapovalov, ki je bil odgovoren za dobavo hrane in opreme vojski. Kot razlog je navedel "medijske obtožbe" o korupciji, za katere pa sam in ministrstvo pravita, da so neutemeljene.

Obrambno ministrstvo naj bi močno napihnilo cene v nedavno sklenjeni pogodbi za nakup hrane za vojake. Lokalni mediji so obtožili ministrstvo, da je podpisalo dogovor po cenah, ki so "od dva do trikrat višje" od trenutnih cen osnovnih živil.

Podpisana pogodba za leto 2023 bi bila vredna 13 milijard ukrajinskih grivn, kar po trenutnem menjalnem tečaju znaša več kot 320 milijonov evrov.

V soboto je ukrajinski nacionalni protikorupcijski urad (NABU) zaradi suma poneverbe aretiral Vasilija Lozinkija, namestnika ministra za razvoj skupnosti, ozemelj in infrastrukture.