Nemški proizvajalec orožja Rheinmetall je sporočil, da bi lahko Ukrajini dobavil 139 tankov leopard 1 in 2. Na fotografiji poljski tank leopard 2. Foto: EPA
Nemški proizvajalec orožja Rheinmetall je sporočil, da bi lahko Ukrajini dobavil 139 tankov leopard 1 in 2. Na fotografiji poljski tank leopard 2. Foto: EPA

Kot poroča Spiegel, je nemški kancler Olaf Scholz privolil v dobavo bojnih tankov leopard, za katere si je Kijev prizadeval že dalj časa. Odločitev se nanaša na vsaj eno skupino tankov leopard 2 A6, ki bodo zagotovljeni iz zalog nemške vojske. Ena skupina je po navadi sestavljena iz 14 tankov.

Berlin naj bi tudi drugim državam, ki uporabljajo leoparde, denimo Poljska, dal dovoljenje za ponovni izvoz nemških tankov v Ukrajino, so za nemško tiskovno agencijo DPA povedali viri v vladnih krogih.

Od 14 evropskih držav, ki imajo tanke leopard, sta le Finska in Poljska do zdaj javno izrazili pripravljenost, da jih dostavita Ukrajini.

Scholz naj bi po poročanju bruseljskega portala Politico v sredo naznanil dobavo tankov leopard Ukrajini. Njegova napoved, ki je v Berlinu sicer še niso uradno potrdili, se pričakuje, ko bo nagovoril nemški parlament. Scholz bo namreč v sredo v bundestagu na zahtevo opozicije odgovarjal na vprašanja poslancev v povezavi z dobavo tankov Ukrajini.

Neimenovani visoki predstavnik ameriške administracije je za Fox News potrdil, da bi ZDA lahko že ta teden napovedale dobavo znatnega števila tankov M1 abrams Ukrajini. O tem poročajo tudi drugi ameriški mediji. Pentagon ideji sicer ni naklonjen.

ZDA in Nemčija se že več tednov pogovarjajo o tem, katera država naj Ukrajini zagotovi težke bojne tanke. Pentagon trdi, da tanki abrams, ki jih poganja letalsko gorivo, zahtevajo bolj zapleteno vzdrževanje in da bi bila njihova dobava Ukrajini dražja od dobave nemških tankov leopard na dizelski pogon.

Pred odločitvijo Berlina so očitno potekala večdnevna intenzivna posvetovanja z zavezniki, predvsem v Washingtonu, poročajo tuje tiskovne agencije. Kancler Scholz je namreč vseskozi ponavljal, da je Nemčija pripravljena odobriti dobavo tankov leopard le v sodelovanju z drugimi zaveznicami, predvsem ZDA.

"Ukrajini moramo zagotoviti težje in naprednejše sisteme, to moramo storiti hitreje. Posvetovanja med našimi zavezniki se bodo nadaljevala in prepričan sem, da bomo kmalu našli rešitev," je dejal generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg.

Ob tem je opozoril, da Moskva ne kaže nobenih znakov, da bi spremenila svoje cilje. "Edina pot do trajnega miru je, da ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu jasno povemo, da na bojišču ne bo zmagal. Zato moramo zagotoviti težje in naprednejše sisteme," je še dodal.

Poljska vojska ima trenutno približno 250 tankov leopard 2. Foto: EPA
Poljska vojska ima trenutno približno 250 tankov leopard 2. Foto: EPA

Poljski poziv Nemčiji

"Nemčija je že prejela našo prošnjo za soglasje za pošiljanje tankov leopard 2 v Ukrajino," je dopoldne sporočil poljski obrambni minister Mariusz Blaszczak in znova opozoril, da je zaradi ruske agresije ogrožena varnost celotne Evrope. Dejal je, da so Nemčijo pozvali, naj se pridruži koaliciji držav, ki namerava Kijev podpreti z leopardi.

Prošnjo je sicer v ponedeljek napovedal poljski premier Mateusz Morawiecki, vendar jo je hkrati označil za drugotnega pomena. Tudi če Poljska na koncu ne bo dobila soglasja Berlina, bodo, kot je dejal, še naprej delovali v okviru majhne koalicije držav. "Če Nemci ne bodo v tej koaliciji, bomo še vedno skupaj z drugimi poslali naše tanke v Ukrajino," je dodal.

Dejal je, da od Nemčije pričakuje hiter odgovor. Nemčijo je sicer obtožil, da "zavlačuje, se izogiba, obnaša na način, ki ga je težko razumeti". "Vidimo lahko, da Ukrajini ne želijo pomagati, da se brani na širši način," je dodal.

Morawiecki je še dejal, da bo Poljska Unijo zaprosila za nadomestilo vrednosti tankov leopard 2, ki jih želi poslati Ukrajini. "EU bomo zaprosili za povračilo, to bo nov preizkus dobre volje," je dejal poljski premier.

Kijev že dalj časa poziva Nemčijo, naj izda dovoljenje za dobavo tankov leopard, ki jih je Ukrajini pripravljeno dobaviti več evropskih držav. Nemčija mora kot proizvajalka odobriti vsak izvoz omenjenih tankov, tudi iz drugih držav.

Na morebitno dobavo tankov Kijevu se je že odzval Kremelj, ki je opozoril, da te dobave ne bodo prinesle nič dobrega za prihodnje odnose med Berlinom in Moskvo. "Pustile bodo trajen pečat," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov in dodal, da so odnosi med državama že zdaj slabi, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Abrams M1 so tretja generacija ameriških bojnih tankov. Foto: EPA
Abrams M1 so tretja generacija ameriških bojnih tankov. Foto: EPA

Rheinmetall: Dobavimo lahko 139 tankov

Nemški proizvajalec orožja Rheinmetall je za nemško medijsko skupino RND sporočil, da bi lahko dobavili 139 tankov leopard tipa 1 in 2. "Od tankov leopard 2 imamo na voljo 22 vozil, ki bi jih lahko usposobili za uporabo in jih dostavili Ukrajini do konca letošnjega ali na začetku prihodnjega leta," je dejal tiskovni predstavnik Rheinmetalla.

Poleg tega je naznanil, da bodo kmalu končali prenovo 29 bojnih tankov leopard 2, ki jih bodo nato predvidoma do konca marca dobavili Slovaški in Češki. "Na voljo pa imamo tudi 88 tankov leopard 1," je še dodal.

Pošiljka leopardov 2, namenjena Češki in Slovaški, je del sistema izmenjave vojaške opreme, s katerim Nemčija Ukrajini posredno zagotavlja pomoč prek zaveznic. Zaveznice Kijevu zagotavljajo sovjetsko vojaško opremo, v zameno pa od Nemčije prejemajo sodobno zamenjavo. V okviru te sheme je Berlin obljubil, da bo Slovaški dobavil 15 tankov leopard, Češka pa naj bi jih prejela 14.

Sorodna novica V Ukrajini odstopila visoka uslužbenca, zamenjava v tožilstvu

Vojna v Ukrajini prekinila izobraževanje pet milijonov otrok

Vojna v Ukrajini, ki traja že enajst mesecev, je prekinila izobraževanje več kot pet milijonov otrok, je opozoril Sklad ZN-a za otroke (Unicef). Ob mednarodnem dnevu izobraževanja, ki ga obeležujemo 24. januarja, Unicef poziva k večji mednarodni podpori za zagotavljanje učnih priložnosti za otroke v Ukrajini in državah, ki gostijo begunce.

Na izobraževanje otrok poleg vojne, ki traja že enajst mesecev, vplivajo tudi posledice dveh let pandemije covida-19 in več kot osem let vojne v vzhodni Ukrajini, je v izjavi opozoril Unicef.

"Šola in predšolska izobraževalna okolja otrokom dajejo pomemben občutek strukture in varnosti, prekinitve izobraževanja pa bi lahko na otrocih pustile posledice za vse življenje," je povedala Afshan Khan, Unicefova regionalna direktorica za Evropo in Srednjo Azijo.

"Ko govorimo o izobraževanju, ne obstaja gumb za premor. Ni mogoče preprosto zamrzniti izobraževanja otrok in se k njemu vrniti, ko opravimo z drugimi prednostnimi nalogami, ne da bi pri tem tvegali prihodnosti cele generacije," je opozorila.

Na tisoče šol, vrtcev ali drugih izobraževalnih ustanov po vsej državi je bilo poškodovanih ali uničenih zaradi eksplozivnega orožja. Obenem pa mnogi starši in skrbniki zaradi nevarnosti ne želijo, da otroci obiskujejo pouk v živo.

Unicef si v sodelovanju z ukrajinsko vlado prizadeva, da bi se otroci vrnili v učilnice, kjer je to varno. V primerih, ko to ni mogoče, pa si organizacija prizadeva, da bi učenci z izobraževanjem nadaljevali na daljavo preko spleta in s pomočjo drugih alternativ.

Do nedavnega se je več kot 1,9 milijona otrok izobraževalo preko spleta, 1,3 milijona otrok pa preko spleta in v živo. Nedavni napadi na električno in drugo energetsko infrastrukturo pa so povzročili obsežne izpade električne energije za skoraj vse otroke v Ukrajini, kar pomeni izziv tudi za izvajanje pouka na daljavo.

Po ocenah dva od treh otrok beguncev iz Ukrajine trenutno nista vključena v izobraževalni sistem države, kamor so prebežali.

Unicef v Ukrajini poziva k prenehanju napadov na izobraževalne ustanove in druge civilne objekte, vključno z energetsko infrastrukturo, od katere so odvisni otroci in družine. V državah gostiteljicah pa poziva k dajanju prednosti vključevanju otrok beguncev v nacionalne izobraževalne sisteme v živo na vseh stopnjah izobraževanja, zlasti v predšolski vzgoji in osnovnošolskem izobraževanju, so še sporočili iz Slovenske fundacije Unicef.

Ruski zunanji minister na turneji po Afriki