Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
Fotografija je simbolična. Foto: Reuters

"Skozi začasni koridor plujeta prvi civilni ladji, ki bosta pristali v ukrajinskih pristaniščih," je na družbenem omrežju Facebook zapisal podpredsednik ukrajinske vlade Oleksandr Kubrakov.

Dodal je še, da bosta ladji v Ukrajini naložili približno 20.000 ton žita, namenjenega za afriški in azijski trg. Ladji po navedbah Kubrakova plujeta pod zastavo tihooceanske države Palau.

Kijev je koridor, po katerem ladje plujejo na lastno odgovornost, vzpostavil sredi avgusta.

Dokler Rusija ni zavrnila podaljšanja sporazuma o izvozu žita, je ta zagotavljal varno plovbo tovornih ladij, ki so iz ukrajinskih pristanišč na obali Črnega morja prevažale žito.

Moskva je ob izstopu od sporazuma sporočila, da bo ladje, ki bodo plule proti ukrajinskim pristaniščem, obravnavala kot potencialne prevoznice vojaškega tovora.

Sporazum o izvozu žita čez Črno morje je izrednega pomena, saj je od ukrajinskega žita odvisna prehranska varnost mnogo držav. Pred slabima dvema tednoma sta se zaradi sporazuma v Sočiju sestala ruski predsednik Vladimir Putin in turški predsednik Recep Tayyip Erdogan.

Putin je po pogovorih o vnovičnem pristopu k sporazumu dejal, da je Rusija to pripravljena storiti, ko bodo odpravljene omejitve izvoza ruskega blaga.