Angelo Becciu. Foto: EPA
Angelo Becciu. Foto: EPA

Najbolj znani med obtoženimi je Angelo Becciu, ki je lani ostal brez kardinalskih privilegijev. Odgovarjal bo za vlaganja v tvegane sklade, sumljivo finančno pomoč bratom na Sardiniji ter zlasti za več stomilijonski zgrešeni nakup nepremičnine v Londonu – v letih, ko je bil še drugi človek državnega tajništva. Šlo je za denar Vatikana in za darove vernikov.

Med obtoženimi je tudi Becciujeva zaupnica Cecilia Marogna, ki je za domnevne humanitarno-diplomatske dejavnosti prejela pol milijona evrov vatikanskega denarja na račun svojega ljubljanskega podjetja Logsic, d. o. o. Na sodišču je danes ni bilo, brani jo ekipa dveh odvetnikov.

Med preostalimi osmimi obtoženci omenimo vsaj enega izmed upravljavcev vatikanskega premoženja, finančnika Enrica Crassa. Včeraj smo ga našli tudi v aferi Pandora Papers (Pandorini dokumenti), saj je prek računov v davčni oazi na Britanskih Deviških otokih kupoval luksuzne nepremičnine v Miamiju.

Toda o vsem tem – danes na vatikanskem sodišču – še nič. Dvajset odvetnikov obrambe se je dve uri pogajalo s tožilci za vpogled v vso obremenilno dokumentacijo. Pri tem ima sodišče težave, saj področni vatikanski zakon iz leta 1913 ne predvideva ne prepisov elektronskih sporočil in niti videoposnetkov s preliminarnih zaslišanj.

Sodnik Giuseppe Pignatone bo jutri odločil, kako naprej – morda bo ves postopek celo vrnil na prejšnjo, preiskovalno stopnjo. Vsekakor se zaslišanja ne bodo začela, dokler ne razčistijo proceduralnih zapletov.

Sojenje padlemu kardinalu