Foto: EPA
Foto: EPA

Na tisoče protestnikov, ki so se zbrali pod geslom Eden od petih milijonov, je zahtevalo predsednikov odstop in več medijske svobode. Tudi ta konec tedna so se udeleženci sprehodili mimo poslopja javne radiotelevizije RTS, ki ji očitajo naklonjenost Vučiću in od nje zahtevajo objektivno poročanje o protestih ter enakomerno poročanje o vseh političnih opcijah.

Protestniki so zaposlene v RTS-u pozivali, naj se jim pridružijo, poslopje pa so oblepili za nalepkami z različnimi sporočili. Nekatere sporočajo "Ni normalno", na njih pa so prikazani logotipi različnih televizij, kot so RTS, Pink in Studio B, ki pogosto gostijo Vučića.

Vučić "največji lažnivec"

Protest pa se je končal pred poslopjem vlade. Koordinatorka protestov Jelena Anasonović je dejala, da se bo Vučić zapisal v zgodovino kot "največji lažnivec" in nekdo, ki "ne spoštuje državljanov, niti ustave in zakonov", poroča srbski portal b92.net.

Protestom so se organizirano pridružili tudi študenti številnih fakultet v Beogradu, proteste pa je že podprlo več profesorjev in kulturnikov.

Predsednik Vučić medtem obiskuje kraje po državi v okviru kampanje Prihodnost Srbije. Kot je ocenila Jelena Anasonović, skuša Vučić s tem "pomiriti ljudstvo Srbije, ki ne želi več biti tiho".

Foto: EPA
Foto: EPA

Protesti potekajo pod sloganom Eden od petih milijonov, ker je Vučić po prvem od protestov v Beogradu 8. decembra dejal, da se lahko na ulicah zbere tudi pet milijonov ljudi, pa ne bo izpolnil niti ene njihove zahteve.

Protestni val se je sicer začel nekaj dni prej v Kruševcu, ko je 30. novembra potekal shod Stop krvavim srajcam zaradi fizičnega napada na predsednika stranke Levica Borka Stefanovića in še dva aktivista. Protesti so se nato nadaljevali v glavnem mestu, medtem pa so se razširili v več deset krajev po Srbiji, tudi na Kosovu.

"Dogovor z ljudstvom"

Opozicijske stranke in gibanja so se medtem združila in ta teden sklenila t. i. Dogovor z ljudstvom. Njihov deklarirani cilj je, "da Srbija postane država odgovornosti, vladavine prava, pravičnosti in svobode, v kateri se spoštujejo evropske vrednote".

Voditelji opozicije, med njimi tudi skrajno desne stranke Dveri, so se v sporazumu zavzeli za skupen boj z državljani za demokracijo v Srbiji, za svobodne medije ter svobodne in poštene volitve. Postavili pa so pogoj, da morajo biti prihodnje volitve svobodne in poštene, sicer na njih ne bodo sodelovali. Na takšnih volitvah oblikovana oblast pa bo nelegitimna, so še sporočili.

Naslednje redne parlamentarne volitve v Srbiji so sicer predvidene aprila prihodnje leto. Trenutne javnomnenjske raziskave pa kažejo, da bi na njih znova zmagal Vučić s svojo Srbsko napredno stranko.