Foto: Reuters
Foto: Reuters

V sredo so jih našteli najmanj 482, ki jim je uspelo prečkati eno najprometnejših pomorskih poti, večinoma v prenapolnjenih napihljivih čolnih, še 246 so jih prestregli Francozi.

Letos so tako našteli že več kot 10.000 nezakonitih prihodov na Otok, kar je že precej več od 8500, kolikor so jih lani našteli v vsem letu.

Vodja britanske enote za boj proti nezakonitim dejavnostim v Rokavskem prelivu Dan O'Mahoney je krivdo za tovrsten porast nezakonitih migracij pripisal kriminalnim skupinam, ki skušajo s tem zaslužiti. Ta dejanja pa so nesprejemljiva in nevarna, je opozoril.

Povečevanje števila prihodov nezakonitih prebežnikov sicer konservativno britansko vlado, ki je napovedovala zaostritev nadzora državne meje po odhodu iz Evropske unije, spravlja v zadrego. To je bila tudi ena ključnih točk kampanje za brexit.

Francija podvaja število policistov

Prejšnji teden je sicer notranja ministrica Priti Patel dosegla dogovor s francoskim kolegom Geraldom Darmaninom, da bo Francija podvojila število policistov na francoskih obalah, London pa bo za letošnje in prihodnje leto za to Franciji namenil 62,7 milijona evrov.

Patelova je napovedala tudi prenovo azilne politike in uvedbo strožjih zapornih kazni za tihotapce ljudi in morda tudi za prebežnike same. Napovedala je, da bodo "zaprli" migrantsko pot čez Rokavski preliv. Organizacije za varstvo človekovih pravic so sicer do napovedanih sprememb močno kritične, a ministrica zatrjuje, da so spremembe nujne.