Foto: Reuters
Foto: Reuters

Tokrat je proslavljanje še bolj kontroverzno, saj ne poteka v Banjaluki, ampak v Vzhodnem Sarajevu, kjer je vojska Republike Srbske med drugim načrtovala zločine in obleganje Sarajeva, poroča dopisnik RTV Slovenija Boštjan Anžin.

Predsednik entitete Milorad Dodik je že sinoči podelil odlikovanja, med drugim tudi ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, kar je EU danes ostro obsodil. Dodik je Putinu odlikovanje podelil, ker naj bi ta "pomagal, da se sliši glas Republike Srbske, ki jo tudi ščiti pred mednarodnim intervencionizmom".

V ZDA in EU-ju so priznanje Putinu ocenili kot "žalostno" in "napačno". V Bruslju menijo, da bi se moral Dodik zdaj, ko ima država status kandidate, še bolj zavedati pomena vladavine prava in spoštovanja ustavnih sodišč.

Kot je povedal tiskovni predstavnik visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU-ja Peter Stano, bodo države članice razmislile o nadaljnjem ravnanju.

"EU obsoja odločitev Republike Srbske in njenih oblasti, da Putinu podelijo odlikovanje. Putin je neposredno odgovoren za nezakonito agresijo na Ukrajino, daje ukaze, v skladu s katerimi pobijajo ukrajinske civiliste in uničujejo ukrajinsko civilno infrastrukturo," je dejal.

S tem, ko se Republika Srbska v takšnih okoliščinah postavlja na stran ruskega predsednika, se ta entiteta BiH-a in njeno vodstvo izolirata v mednarodni skupnosti, je še dejal. "V EU-ju ni prostora za odlikovanje politikov, ki odrejajo uničevanje sosednje države in pobijanje njenih prebivalcev," je poudaril in dodal, da je odločitev vodstva Republike Srbske "obžalovanja vredna".

Poleg Putina je odlikovanje dobilo še okoli 50 ljudi in institucij, je pa Putin prvi na seznamu odlikovanih. Dodik je povedal, da mu bo odlikovanje vročil pozneje oziroma ob njunem prvem srečanju.

Milorad Dodik na proslavi. Foto: Reuters
Milorad Dodik na proslavi. Foto: Reuters

Dodik razburja z grožnjami po odcepitvi

Na slovesnosti, kjer so med drugimi odlikovali tudi patriarha srbske pravoslavne cerkve, ki je v Banjaluki vodil liturgijo, so govorili o Republiki Srbski kot o državi, da zahtevajo le, kar jim pripada po daytonskem sporazumu, obsojene vojne zločince so razglašali za mučenike.

Dodik sicer razburja z grožnjami o odcepitvi, zanikanjem genocida v Srebrenici, bojkotom skupnih institucij, postopki za prenos pristojnosti ter lastnine z države na entiteto, pa tudi z nepriznavanjem visokega predstavnika mednarodne skupnosti Christiana Schmidta – ta svari pred posledicami nespoštovanja ustave.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Prvi voditelji entitete Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Momčilo Krajišnik so bili obsojeni na haškem sodišču za vojne zločine, prav tako poveljnik vojske Ratko Mladić. V organizacijah, ki združujejo žrtve preteklih vojn v sarajevskem kantonu, so zahtevale prepoved proslave in napovedali prijave na tožilstvo.

Na proslavo je sicer prišlo več članov radikalnih skupin, povezanih z Rusijo, npr. Nočnih volkov, ravnogorskega četniškega gibanja, skupine Wagner in srbskega gibanja Putin, poroča Anžin.

Medtem pa so v arhivu druge entitete, Federacije BIH-a, danes pripravili znanstveni simpozij 9. januar – pot v genocid, na katerem bosta tudi hrvaški in bošnjaški član predsedstva Komšić in Bečirović.

BiH je na decembrskem zasedanju Evropskega sveta prejela status kandidatke za članstvo v EU-ju. Ob tem so v Bruslju poudarili, da mora BiH sprejeti ukrepe na področjih vladavine prava, boja proti korupciji in organiziranemu kriminalu, upravljanja migracij in temeljnih pravic.

V Vzhodnem Sarajevu parada sil Republike Srbske