Vse, ki pobirajo naplavine, oblasti opozarjajo, naj bodo previdni, ker so bile v treh zabojnikih shranjene nevarne kemikalije, med njimi peroksid. Foto: EPA
Vse, ki pobirajo naplavine, oblasti opozarjajo, naj bodo previdni, ker so bile v treh zabojnikih shranjene nevarne kemikalije, med njimi peroksid. Foto: EPA
Nevarni tovor še vedno iščejo

Hudo neurje z orkanskim vetrom, ki je na začetku tedna prizadelo širše območje Severnega morja, je povzročilo, da je z ene največjih tovornih ladij na svetu MSC Zoe v morje zgrmelo približno 270 zabojnikov. Predmete iz njih še vedno naplavlja na nizozemsko obalo.

Nizozemske oblasti ocenjujejo, da je morje do zdaj na njihovo obalo naplavilo kakih 20 zabojnikov. Ker so med njimi nekateri napolnjeni z nevarnimi kemikalijami, policija in reševalci svarijo vse, ki so prišli na obalo pobirat naplavljeni tovor, naj bodo zelo previdni, je za TV Slovenija poročal Igor Jurič.

Sorodna novica Na obale Nizozemske naplavilo televizorje in žare

Obale nizozemskih otokov po nesreči ponujajo podobo velikega smetišča. Po pesku so se iz naplavljenih in razbitih zabojnikov razsuli televizorji, obutev, igrače ... Na obalo so poleg reševalcev obalne straže takoj prihiteli prostovoljci, ki pomagajo pri čiščenju. Pri odstranjevanju zabojnikov pomaga tudi vojska. Koliko zabojnikov se je potopilo in koliko jih morje prenaša naokoli in s tem ogroža tudi ladijski promet, za zdaj še ni jasno.

Zahtevali bodo povračilo stroškov čiščenja obal
Zaradi ogromnih količin plastike in stiropora na obali in v morju pa župan enega najbolj onesnaženih otokov Terschellinga Bert Wassink opozarja predvsem na dolgoročne posledice nesreče: "Najbolj smo zaskrbljeni zaradi plastike in stiropora. Ta se zdrobi, zato se bojim, da se ga dolgo ne bomo rešili. Pomešal se bo z mivko, prišel bo v naravo in se ga ne bomo znebili."

Tovorna ladja v lasti švicarske družbe je povzročila eno najhujših tovrstnih nesreč na Nizozemskem. Foto: EPA
Tovorna ladja v lasti švicarske družbe je povzročila eno najhujših tovrstnih nesreč na Nizozemskem. Foto: EPA

Uradni predstavniki prizadetih otokov so že napovedali, da bodo od ladje, ki je v lasti švicarske družbe in je trenutno zasidrana v pristanišču Bremerhaven v Nemčiji, zahtevali povračilo stroškov čiščenja obal. Kot piše Reuters, je nizozemska obalna straža sporočila, da so tožilci v povezavi z eno najhujših tovrstnih nesreč na Nizozemskem sprožili kazensko preiskavo.

S skupno preiskavo s pomorsko policijo želijo ugotoviti, "ali je bila nesreča posledica kaznivega dejanja". Preučili bodo, kdo je odgovoren za onesnaževanje. "Tisti, ki so odgovorni, bodo odgovarjali za nesrečo. Na krovu so bili zabojniki z nevarnimi snovmi in ni jasno, koliko izmed teh jih je padlo," je v izjavi zapisala nizozemska ministrica Cora van Nieuwenhuizen.