Fotografija je simbolična. Foto: BoBo
Fotografija je simbolična. Foto: BoBo

Delavci nameravajo stavkati, dokler v holdingu ne bodo izpolnili vseh njihovih zahtev.

Stavka delavcev Čistoće se je začela, potem ko je podjetje odpustilo tri komunalne delavce, ki so smeti iz različnih smetnjakov za razvrščanje odpadkov ponoči praznili v isto smetarsko vozilo. Pri tem so jih posnele kamere, posnetke pa je v začetku meseca objavila hrvaška javna televizija HRT.

Stavkajoči so sprva zahtevali razveljavitev odločitve o odpovedi delovnega razmerja za te tri delavce. Ko je ZGH, pod katerega spada Čistoća, preklical svojo odločitev, so stavkajoči predstavili nove zahteve. Med njimi je bilo tudi povišanje plač in dodatkov ter plačnega koeficienta.

Župan je do stavkajočih kritičen. "Uprava bo sodišču danes prijavila to nezakonito stavko," je na današnji izredni tiskovni konferenci napovedal Tomašević. Izrazil je pričakovanje, da bo stroške zanjo plačal sindikat, in ocenil, da gre za okoli 100.000 evrov na dan. "Zakon točno določa, kdaj se lahko stavka in v kakšnih okoliščinah. Sindikati v tem trenutku trdijo, da to ni pod njihovim nadzorom in vplivom, obenem pa se z nami želijo pogajati o povečanju materialnih pravic v holdingu, vključno s Čistoćo," je dejal. Poudaril je, da bi stavkajoči morali opozoriti delodajalca, da bi nastala čim manjša finančna škoda in bi bilo čim manj posledic za prebivalce.

Uprava ZGH-ja je do torka sprejela pet zahtev, ni pa privolila v dvig plačnega koeficienta.
"Uprava je pripravljena sprejeti pet od 11 zahtev in se pogajati o drugih," je danes dejal Tomašević in delavce pozval, naj se vrnejo na delo. Dejal je, da česa podobnega ne pomni ne na ravni mesta ne države, in se vprašal, kako daleč bo šlo vse skupaj, če bodo popustili stavkajočim. Ob tem je poudaril, da se je vse skupaj začelo z eno zahtevo, zdaj pa so že na 11.

Tomašević je še poudaril, da prejšnje mestne oblasti niso spoštovale kolektivne pogodbe z delavci, oni pa jo spoštujejo in celo povečujejo materialne pravice. Dodal je, da so plače v Čistoći že povišali za 13 odstotkov in da je bila to enostranska odločitev holdinga.

Delavci se ne nameravajo vrniti na delo "za nobeno ceno"

Sindikati po njegovih besedah zahtevajo linearno zvišanje vseh plač v ZGH-ju, tako tistih v srednji upravi kot tistih z najnižjimi plačami. "Menili smo, da je socialno pravičnejše, da se v večjem odstotku povečajo plače tistim, ki imajo nižje plače, in v manjšem odstotku tistim, ki imajo najvišje plače," je pojasnil.

Čeprav bi domnevno nezakonita stavka lahko prinesla negativne posledice za delavce, se ti ne nameravajo vrniti na delo "za nobeno ceno", je za hrvaško tiskovno agencijo Hina zatrdil komunalni delavec Čistoće Sabahudin Sedić. "Naj nas vse dopustijo," je izjavil in dodal, da je takšno stališče vseh delavcev.

Pojasnil je, da so upravi Čistoće in ZGH-ja postavili zahteve, a je Ćistoća privolila samo v manjše, kar je razlog za nadaljevanje stavke. "Najpomembnejši so nam koeficienti, stojimo drug ob drugem in ne bomo odnehali, dokler jih ne povečajo," je napovedal.

Povprečna plača komunalnega delavca po zadnjem povišanju plač znaša 990 evrov, za voznika smetarskega vozila pa 1240 evrov, je v torek za HRT pojasnil vodja Čistoće Davor Vić. Vić je Tomaševiću sicer ponudil svoj odstop, a ga je ta zavrnil.