Deželne volitve v Avstriji so prinesle več presenečenj.  Foto: EPA
Deželne volitve v Avstriji so prinesle več presenečenj. Foto: EPA

Glavno presenečenje deželnih volitev v Zgornji Avstriji je stranka MFG – Ljudje-Svoboda-Temeljne pravice. Stranka, ki je kritična do ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa, je dobila dobrih šest odstotkov glasov in s tem glede na projekcije tri sedeže v deželnem parlamentu.

Ustanovljena je bila februarja, glasove je dobivala predvsem v občinah z nizko stopnjo precepljenosti. V občini Maria Neustift, kjer je cepljenih 45 odstotkov prebivalcev – na državni ravni 61 odstotkov – je stranka MFG prejela 20 odstotkov glasov in pristala na drugem mestu.

"Smo edina stranka, ki se zavzema za svobodo cepljenja. Označevali so nas kot nasprotnike cepljenja in zarotnike, tudi v medijih. A rekli smo, da se moramo vsi cepiti ali ne cepiti brez omejitev," je sporočil Gerhard Pöttler iz stranke MFG.

Zmagala je vladajoča Ljudska stranka s 37,6 odstotka glasov. V koalicijo bi lahko vstopili svobodnjaška stranka, zeleni ali socialdemokratska stranka. Ljudska stranka je sicer pričakovala 40 odstotkov glasov.

Predsednik stranke in guverner Zgornje Avstrije Thomas Stelzer je dejal: "Vedno sem govoril, da je moj cilj, da postanem močnejši kot zadnjič in da postanem prvi. Zgodilo se je oboje."

V Gradcu na volitvah zmagali komunisti

Na občinskih volitvah v Gradcu so presenetili komunisti. Njihova kandidatka Elke Kahr bo najverjetneje postala edina županja iz njihovih vrst v katerem od večjih avstrijskih mest. Dosedanji župan iz vrst Ljudske stranke Siegfried Nagl je že napovedal svoj odstop.

Avstrija: Volilni uspeh cepilnih skeptikov in komunistov