Valentin Areh iz Kijeva: Mirni noči sledil miren dan

"Slovesno sporočam, da je bil Gostomelj do zdaj okupiran. V najkrajšem možnem času se bomo odpravili tja. Sovražna stran je Gostomelj zapustila skorajda brez bojevanja. Ruski vojaki se preusmerjajo na druga žarišča, ta pa zapuščajo," je sporočil ukrajinski vojak na videoposnetku, objavljenem na Twitterju.

Mirni noči je sledil miren dan. Z ukrajinskimi vojaki smo opazovali razdejanje. Na stotine civilistov vsak dan ostane brez strehe nad glavo. Mnogi so popolnoma šokirani in travmatizirani.

Civilisti, ki so preživeli pekel, ostajajo brez besed. "Moj mož je zaradi kapi prikovan na posteljo. Nimava kam, ne zbežati ne oditi. Sediva in čakava," je dejal prebivalka.

Ukrajinski vojaki sporočajo ruskim vojakom, naj se vrnejo v Rusijo, če ne želijo, da bi jih pokopali v ukrajinski zemlji: "Želel bi vam dati nasvet, da ne bi še naprej izgubljali svojih življenj. Odidite z naše zemlje. Rad bi nagovoril tudi matere, ki čakajo v Rusiji na svoje sinove. Tukaj njihove sinove čaka gotova smrt, zato želim, da gredo čim prej domov".

Z umikom številnih ruskih enot iz okolice Kijeva, z umikom kar 700 oklepnih vozil, tankov in drugih vojaških vozil Ukrajinci v okolici prestolnice slavijo zmago.

Zdi se, da je ruska vojska po hudih izgubah dvignila roke in se odpovedala zavzetju Kijeva. Rusi so ob umiku odpeljali na stotine ukradenih vozil, napolnjenih z naropanim blagom, za seboj pa pustili na stotine uničenih vojaških vozil in protipehotnih min.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.