Valentin Inzko po 12 letih zapušča položaj visokega predstavnika mednarodne skupnosti v Bosni in Hercegovini. Foto: Sindre Langmoen (CC)
Valentin Inzko po 12 letih zapušča položaj visokega predstavnika mednarodne skupnosti v Bosni in Hercegovini. Foto: Sindre Langmoen (CC)

Inzko je že dalj časa pozival k imenovanju novega predstavnika, vendar je to naletelo na nasprotovanje Rusije. Tudi tokrat Rusija odločitve ni potrdila, je pisalo v izjavi Sveta za uresničevanje miru v BiH-u (PIC). Vendar pa s tem ni preprečila odločitve.

Rusija imenovanju Schmidta nasprotuje
Z ruskega veleposlaništva v BiH-u so sporočili, da Rusija izraža svoje odločno nestrinjanje z imenovanjem. "Preziranje principa konsenza je očitno kršenje ustaljene prakse izbora visokega predstavnika v BiH-u," so sporočili. Imenovanja Schmidta je medtem podprl Inzko. "Po 12 letih je svež veter dobrodošel, predvsem z moje strani," je povedal avstrijski diplomat, ki je bil med drugim tudi veleposlanik v Sloveniji.

Inzko na položaju od leta 2009
Organizacijski odbor se je danes še zahvalil Inzku za njegovo delo pri uveljavljanju Daytonskega sporazuma in na področju zagotavljanja varnosti in stabilnosti v BiH-u. Diplomat iz avstrijske Koroške je bil visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH-u od marca 2009. S tem je bil na položaju skoraj tako dolgo kot njegovih šest predhodnikov skupaj. Imenovanje Schmidta predstavlja znak nove pobude mednarodne skupnosti glede BiH-a. Bosanski Srbi so sicer pozivali k odpravi tega položaja.