Valentin Inzko je med svojim najverjetneje zadnjim poročanjem Varnostnemu svetu Združenih narodov (VS ZN) v 12 letih nadziranja Bosne in Hercegovine v imenu mednarodne skupnosti opozoril, da ima lahko takšna kampanja Srbov varnostne in politične posledice ne le za Bosno in Hercegovino, ampak tudi regijo in celotno Evropo. Foto: Sindre Langmoen (CC)
Valentin Inzko je med svojim najverjetneje zadnjim poročanjem Varnostnemu svetu Združenih narodov (VS ZN) v 12 letih nadziranja Bosne in Hercegovine v imenu mednarodne skupnosti opozoril, da ima lahko takšna kampanja Srbov varnostne in politične posledice ne le za Bosno in Hercegovino, ampak tudi regijo in celotno Evropo. Foto: Sindre Langmoen (CC)

Parlament Republike Srbske je namreč marca letos sprejel ukrep, ki dovoljuje mirno razdelitev države, voditelji srbske entitete pa so se aprila dogovorili, da bodo oblikovali pogajalske ekipe za to smer.

"Dejanja bosanskih Srbov so zastrupila politično ozračje in odrinila reforme v času, ko se država spopada s pandemijo covida-19. Bosna in Hercegovina bi morala biti trdno na poti do članstva v EU, vendar pa del političnih voditeljev odkrito zagovarja razdelitev države in se norčuje iz EU-ja," je dejal Inzko.

Sorodna novica Neuradni dokument o mejah na Balkanu: Bruselj ga "ni videl" - Dodik in Vučić ne vesta zanj

Visoki predstavnik mednarodne skupnosti za Bosno in Hercegovino (BiH) meni, da je večetnična in raznolika družba v BiH-u, ki je obstajala pred vojno, izginila. "Sovražni govor, poveličevanje vojnih zločincev in revizionizem ali zanikanje genocida so redni del političnega dialoga," je ocenil.

Oster odziv Rusije

Na Inzkove besede se je ostro odzvala predstavnica Rusije, namestnica veleposlanika Ana Evstignejeva in ga obtožila, da ni "uravnotežen" in da "krivi le Srbe in Hrvate" ter "širi strah". Po njenem mnenju je položaj v BiH-u precej stabilen in ne predstavlja nobene grožnje mednarodnemu miru in varnosti.

Podprla je odločitev parlamenta Republike Srbske za zaprtje urada visokega predstavnika, vendar se večina drugih govornikov s tem ni strinjala, ker pogoji za takšen korak še niso izpolnjeni.

Podpora BiH-u kot večetični in demokratični državi

ZDA, Irska, Združeno kraljestvo, Francija in druge članice VS-ja ZN-a so odločno podprli enoten in celovit BiH kot večetnično in demokratično državo.

"Za nobeno od teh entitet ni nobene prihodnosti zunaj Bosne in Hercegovine," je dejala ameriška veleposlanica v ZN-u Linda Thomas-Greenfield, ki je poudarila, da ZDA podpirajo ključno vlogo visokega predstavnika v BiH-u. Dodala je, da je zdaj čas, da država stori, kar je potrebno za končanje mednarodnega nadzora.

Sorodna novica Kosovski časopis objavil non-paper, tokrat naj bi ga spisali Nemčija in Francija

"To pomeni spopad z razvejano korupcijo in grožnjami vladavini prava. Korupcija trenutno cveti zaradi skorumpiranih politikov, sodstva pod političnim vplivom, uradov, ki služijo osebnim ali strankarskim interesom, in zaradi državnih podjetij, kjer je prioriteta klientelizem," je prepričana.

"BiH izgublja nadarjene mlade, ki zapuščajo državo"

BiH po njenih besedah zaradi tega izgublja nadarjene mlade ljudi, ki odhajajo v druge države, kjer imajo večje priložnosti, kjer so nagrajeni za svoje delo in kjer lahko pričakujejo, da bodo vlade zaščitile njihove pravice in odgovorile na njihove potrebe: "Edina rešitev je, da politiki v BiH-u okrepijo institucije in zakonodajo za boj proti kriminalu ter varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin. BiH mora biti pripravljen sprejeti mednarodne zakonodajne standarde, da bi zagotovil, da so agencije zadostno financirane in avtonomne."