Radončić (desno) je ob odstopu dejal, da dolgoročno stanje za BiH
Radončić (desno) je ob odstopu dejal, da dolgoročno stanje za BiH "ni optimistično". Foto: Reuters

"Gre za stvar načel," je vodja stranke Zveza za boljšo prihodnost (SBB) svoj odstop utemeljil na novinarski konferenci. "Imamo politično nestrinjanje," je Radončić pojasnil, da se predsedujoči predsedstvu BiH-a Šefik Džaferović in zunanja ministrica Bisera Turković nista strinjala z njegovim načrtom za obravnavanje prebežnikov.

Radončić je prejšnji mesec predlagal deportacijo 9500 prebežnikov iz Azije, z Bližnjega vzhoda in severne Afrike, ki so nezakonito vstopili v državo. Njegov predlog je sprožil oster odziv humanitarnih organizacij in aktivistov, parlament pa je nato njegov predlog zavrnil. Radončić pri tem meni, da se več visokih predstavnikov države ne zaveda varnostne grožnje, ki jo predstavljajo prebežniki, ki se zbirajo v BiH-u in poskušajo vstopiti na Hrvaško.

Bosanskega veleposlanika v Pakistanu je ob tem obtožil, da je sodeloval pri izdaji ponarejenih vizumov. Pakistanskega veleposlanika v BiH-u pa, da ni pomagal oblastem pri identificiranju prebežnikov iz Pakistana. Oba veleposlanika sta obtožbe zanikala. Največja bošnjaška stranka, SDA, ki je Radončićev partner v različnih slojih upravljanja, je prav tako zavrnila njegove obtožbe.

Vse več prebežnikov ob meji s Hrvaško

Na območje Unsko-sanskega kantona v BiH-u ob meji s Hrvaško vsak dan pride med 100 in 150 prebežnikov, je potrdil tiskovni predstavniki kantonske policije Ale Šiljdedić.

Vnovični pritisk nezakonitih migracij iz BiH-a na Hrvaško je tudi posledica rahljanja ukrepov zaradi covida-19, ki so znova sprostili javni medmestni promet.

Ker v migrantskih centrih v kantonu ni več prostora, je vse več ljudi na prostem ali v zasilnih zakloniščih. Dodal je, da ima policija za zdaj razmere pod nadzorom.

Afera respiratorji in domnevno oviranje preiskave
Radončić je kot enega izmed razlogov za odstop navedel tudi domnevne nepravilnosti pri preiskavi nakupa respiratorjev iz Kitajske. Nekateri v vladi so po njegovih navedbah ovirali prizadevanja za celovito preiskavo 5,3 milijona evrov vrednega nakupa respiratorjev iz Kitajske, ki so se izkazali za neuporabne na intenzivni negi.

Medicinske ventilatorje je kupila Federacija BiH-a. Radončić zdaj obtožuje bošnjaško stranko v vladi, da izvaja pritisk na pravosodje in skuša onemogočati preiskavo, da bi zaščitili sami sebe.

"Dolgoročno stanje ni optimistično"
Minister za varnost v odstopu je sporočil, da je ob tem konec sodelovanja SBB-ja na državni ravni, saj je ohlapna koalicija nacionalističnih srbskih, hrvaških in bošnjaških strank nefunkcionalna, "dolgoročno stanje pa ni optimistično".

BiH je trenutno vlado dobil decembra lani, šele 14 mesecev po parlamentarnih volitvah. Sestavljajo jo glavna stranka bosanskih Hrvatov, Hrvaška demokratska skupnost Bosne in Hercegovine (HDZ BiH), največja bošnjaška Stranka demokratske akcije (SDA) ter stranka bosanskih Srbov Zveza neodvisnih socialdemokratov (SNSD) Milorada Dodika.

Radončićeva bošnjaška stranka Zveza za boljšo prihodnost (SBB) v vladi, tako kot še Demokratična fronta (DF), sodeluje kot partnerica SDA-ja. Tudi ogrodje oblasti v Federaciji BiH-a sestavljajo vse omenjene stranke razen SNSD-ja.

Na vprašanje, ali bo SBB torej obstal v koaliciji na ravni države in Federacije BiH-a, je Radončić odgovoril, da imajo SDA, HDZ BiH in SNSD v državnem parlamentu dovolj poslancev. V Federaciji BiH-a pa naj bi bil po njegovih besedah mandat njegove stranke zgolj "tehničen".