Varšava. Foto: Reuters
Varšava. Foto: Reuters

Varšavski župan je to napovedal v času, ko je vojna v Ukrajini vstopila v tretje leto.
Čeprav Poljska, članica Nata, miri svoje državljane, da ji članstvo v zavezništvu zagotavlja varnost pred ruskimi napadi, pa jo je invazija v neposredni soseščini spodbudila k dodatnim ukrepom in pripravam na morebitne napade.

Sorodna novica Stoltenberg: Švedska pridružitev Natu kaže, da je Putinova vojna strategija spodletela

"Na lastno pobudo smo izvedli inventar zaklonišč," je povedal župan Rafal Trzaskowski po objavi poročila poljskega urada za revizijo o bombnih zakloniščih po državi. Iz poročila je razvidno, da je prostora po zakloniščih za manj kot 4 odstotke prebivalstva.

Poročilo tudi opozarja na pomanjkanje osnovnih pravil za zaklonišča, vključno s potrebno opremo in tehničnimi elementi, potrebnimi za tovrstne strukture.

Med 7 milijoni kvadratnih metrov prostora po Varšavi, ki bi lahko služili za zaklonišča, so podzemne garažne hiše in podzemne postaje, je dejal župan.

"117 milijonov za izboljšanje varnosti – to je denar za naslednji dve, tri leta in mi smo pripravljeni nameniti še več denarja za ta namen," je povedal Trzaskowski.

Ob tem je še pojasnil, da se bodo v sklopu projekta bolnišnice pripravili na potencialne grožnje, javnost pa poučili, kako ravnati v primeru izredne situacije.