Foto: EPA
Foto: EPA

Prozahodna vlada Maie Sandu je Rusijo v preteklih mesecih obtožila netenja napetosti prek podpore proruske opozicijske stranke Sor. Moskva zanika vmešavanje v notranje zadeve Moldavije.

Sandu je protestnikom dejala, da ne želijo biti več na obrobju Evrope, njen cilj je, da bo Moldavija postala članica Evropske unije do leta 2030. Ob tem je tudi dejala, da "ne želi, da bi Rusija izsiljevala Moldavijo", poroča BBC.

V Kišinjevu shod v podporo članstvu Moldavije

Shoda se je udeležila tudi predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola, ki je v nagovoru pohvalila Moldavijo za pokončno držo do Rusije. Hkrati je dejala, da bo EU pozdravil Moldavijo "z odprtimi rokami in srci" in da je lahko "Evropa z Moldavijo močnejša". Ob tem je dodala, da moldavska vlada počasi uvaja reforme, ki jih zahteva EU, preden se lahko začnejo pogajanja o vstopu. Te reforme se nanašajo na pravosodni sistem in na prizadevanja za boj proti korupciji na vseh ravneh. "Če povem po pravici, smo navdušeni nad dozdajšnjim napredkom," je še dejala Metsola.

Februarja je predsednica Rusiji očitala, da skuša s pomočjo tujih saboterjev spodkopati njeno vlado, kar je rusko zunanje ministrstvo takrat ostro zanikalo, da gre za obtožbe brez osnove.

Moldavija, ki ima približno 2,6 milijona prebivalcev, je lani vložila prošnjo za članstvo v EU-ju in junija, skupaj z Ukrajino, postala kandidatka za članstvo. Ruska invazija na Ukrajino je pospešila prizadevanja za vstop držav v članstvo.

Moldavija je močno odvisna od ruskega plina, kar je Moskva lani izkoristila in prepolovila dobavo, kar je povzročilo velik dvig cen in posledično privedlo do protestov. Premierka Natalia Gavrilita je na začetku letošnjega leta odstopila.

Predsednica Evropskega parlamenta Metsola in predsednica Moldavije Sandu. Foto: EPA
Predsednica Evropskega parlamenta Metsola in predsednica Moldavije Sandu. Foto: EPA