Foto: AP
Foto: AP

Tožbo je skupina žensk vložila po tem, ko od Københavna niso prejele odgovora na svojo zahtevo po odškodnini, ki so jo na dansko vlado naslovile oktobra lani. Takrat je 67 žensk od vlade zahtevalo po 300.000 kron (približno 40.000 evrov). Kot je v ponedeljek dejal njihov odvetnik, se jim je od takrat pridružilo še več žensk, najstarejša je stara 85 let.

Vsega skupaj so takratne danske oblasti v 60. in 70. letih preteklega stoletja kontracepcijo brez vednosti njih samih ali njihovih družin izvedle na okrog 4500 mladih Inuitkah.

Danska je takrat kampanjo izvajala na skrivaj, da bi omejila raven rojstev na območju Grenlandije, ki sicer ni bila več danska kolonija, je pa bila pod njenim nadzorom.

Danska in Grenlandija sta lani sprožili skupno preiskavo dogajanja, poročilo pa naj bi bilo objavljeno leta 2025, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Grenlandija, ki je zdaj delno suvereno ozemlje Danske, je bila do leta 1953 danska kolonija.

Takrat je Danska spremenila ustavo, otok pa je postal provinca. Leta 1979 je Grenlandija dobila omejeno avtonomijo. Od leta 2009 ima Grenlandija večjo avtonomijo, Grenlandci pa so si zagotovili priznanje kot narod.