Število Italijanov, starih od 18 do 34 let, se je v zadnjih dveh desetletjih zmanjšalo za tri milijone, na 10,3 milijona, kaže raziskava Istata. Foto: AP
Število Italijanov, starih od 18 do 34 let, se je v zadnjih dveh desetletjih zmanjšalo za tri milijone, na 10,3 milijona, kaže raziskava Istata. Foto: AP

Istat je raziskavo izvedel lani, ugotovitve pa le pritrjujejo drugim številnim opozorilom o negativnem demografskem trendu v Italiji, kjer je število rojstev v letu 2023 doseglo rekordno nizko raven, saj se je zmanjšalo na 379.000, medtem ko je število prebivalcev padlo pod 59 milijonov.

V raziskavi Istata so sodelovali mladi med 11. in 19. letom starosti, od katerih jih je 34 odstotkov izrazilo željo, da se preselijo v tujino, ko odrastejo. Po drugi strani si 45 odstotkov vprašanih želi ostati v Italiji, 21 odstotkov pa ni odločenih.

Prva izbira pri tistih, ki bi se radi odpravili v tujino, so z 32 odstotki ZDA. Druga destinacija je bila z 12,4 odstotka Španija in na tretjem mestu Velika Britanija z 11,5 odstotka.

Plače v 30 letih realno gor le za en odstotek

Istat je v komentarju raziskave poudaril, da bi morala Italija, če želi preprečiti upad človeškega kapitala, ki ga povzročata padajoča stopnja rodnosti in želja po izseljevanju, mladim ponuditi "ustrezne življenjske priložnosti".

Reuters navaja podatke Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), po katerih so se realne plače v Italiji v zadnjih 30 letih povečale le za en odstotek v primerjavi s povprečno rastjo 32,5 odstotka na območju OECD-ja. Po podatkih Eurostata ima Italija tudi najnižjo stopnjo zaposlenosti v Evropski uniji, ki znaša približno 66 odstotkov.

Istat je tudi ugotovil, da so mladi Italijani postali manj samozavestni glede prihodnosti, saj je ena tretjina vprašanih dejala, da jih je strah prihodnosti, kar je 5,5 odstotne točke več kot v podobni študiji leta 2021.