Foto: AP
Foto: AP

Njihov izgon sledi odločitvi Moskve, ki je aprila uvedla zgornjo mejo števila za nemške diplomate in predstavnike javnih organizacij v Rusiji.

"To je enostranska, neupravičena in nerazumljiva odločitev Rusije," je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA poudarilo nemško zunanje ministrstvo in pojasnilo, da bo izgon javnih uslužbencev znatno omejil prisotnost Nemčije v Rusiji.

Rusko zunanje ministrstvo je aprila določilo zgornjo mejo števila nemških diplomatov in predstavnikov javnih organizacij, ki lahko ostanejo v Rusiji. Nemške oblasti so si odtlej prizadevale Moskvo prepričati, da odločitev spremeni, a so bile pri tem neuspešne.

Omejitev nemške prisotnosti v Rusiji bo tako začela veljati v začetku junija, prizadela pa bo uradnike, diplomatsko in konzularno osebje, pa tudi zaposlene na področju kulture in izobraževanja, kot so učitelji na nemški šoli v Moskvi in precejšnje število zaposlenih na Goethejevem inštitutu.

Odnosi med Berlinom in Moskvo so se bistveno poslabšali z začetkom ruske invazije v Ukrajini. Državi sta v preteklosti zaradi hudih napetosti že večkrat izgnali diplomate druga druge.

Nazadnje sta to storili sredi aprila, ko je Nemčija izgnala več ruskih diplomatov, "da bi zmanjšala prisotnost ruskih obveščevalnih služb" v državi, Moskva pa je odgovorila z izgonom 20 uslužbencev nemškega veleposlaništva.