Kdo stoji za napadom in ali so objavljeni podatki pristni, še ni jasno. Foto: Reuters
Kdo stoji za napadom in ali so objavljeni podatki pristni, še ni jasno. Foto: Reuters

Prizadeti so bili politiki vseh parlamentarnih strank z izjemo skrajno desne Alternative za Nemčijo (AfD). Hekerji so na spletu objavili podatke za stik, kot so telefonske številke in poštni naslovi zveznih, deželnih in evropskih politikov ter drugih osebnosti, zvezdnikov in novinarjev. Pojavili pa so se tudi drugi osebni podatki, kot so številke kreditnih kartic, zasebni pogovori in fotografije ter interni strankarski dokumenti.

Med prizadetimi politiki sta med drugim predsednik Frank-Walter Steinmeier in kanclerka Angela Merkel. Hekerji so med drugim pridobili dostop do več pisem kanclerke. Kako občutljivi so objavljeni podatki, še ni znano.

Pravosodna ministrica Katarina Barley je ocenila, da gre za hujši napad. "Avtorji želijo škodovati zaupanju v našo demokracijo in njene institucije," je dejala. Ob tem je pozvala k takojšnji preiskavi, da se najdejo storilci in ugotovi njihov motiv.

Hekerji so objavili elektronski naslov Angele Merkel in nekaj njenih zasebnih pisem. Foto: Reuters
Hekerji so objavili elektronski naslov Angele Merkel in nekaj njenih zasebnih pisem. Foto: Reuters

Sodelujejo s tujimi obveščevalci

Nemški notranji obveščevalci napad preučujejo in pri tem sodelujejo tudi s tujimi obveščevalnimi agencijami. Po informacijah v napadu ni bil prizadet interni komunikacijski sistem vlade, naj bi pa hekerji pridobili dostop do podatkov prek programa za elektronsko pošto Microsoft Office. Nekateri sumijo, da so napad izvedli hekerji iz Kitajske ali Rusije.

Kdo je odgovoren za napad ali kaj je bil motiv, še ni znano. Prizadeti pa so bili politiki konservativne unije CDU/CSU, socialdemokrati (SPD), Zeleni, Levica in liberalci (FDP). Med parlamentarnimi strankami hekerji niso pridobili oziroma objavili le informacij politikov iz vrst AfD. Med napadenimi so tudi številni novinarji.

Nekateri dokumenti stari več let

Med žrtvami hekerjev tudi nemški politiki

Ker pri objavljenih ukradenih informacijah ni razvidnega vzorca, mediji ocenjujejo, da so hekerji objavili vse, kar so pridobili. Nekateri dokumenti so stari tudi več let. Čeprav med njimi ni nič ekskluzivnega, bo škoda obsežna predvsem zaradi številnih osebnih podatkov.

Povezave do ukradenih informacij so se že pred božičem pojavljale na Twitterju, a so jih opazili šele v četrtek, ko so na napad postali pozorni tudi pri poslanskih skupinah. Na profilu, kjer so objavili podatke, že od poletja leta 2017 občasno delijo osebne podatke bolj in manj znanih ljudi. Profil naj bi bil del spletnega okolja, katerega upravljavec ima sedež v Hamburgu.

Za zdaj še ni znano, ali so vse objavljene informacije pristne. Upravljavec profila se namreč opisuje z izrazi, kot so preiskovanje varnosti, umetnik, satira in ironija. Twitter je medtem že odstranil sporni profil.