Demonstranti, ki so preplavili glavno prometnico Barcelone Gran Via, so med drugim vzklikali: "Neodvisnost, neodvisnost" in "Svoboda". Protest so organizirale tudi katalonske vladajoče stranke, med udeleženci pa je bil tudi zdajšnji katalonski predsednik Quim Torra.

Sojenje dvanajsterici se je začelo v torek. Foto: Reuters
Sojenje dvanajsterici se je začelo v torek. Foto: Reuters

"Prišla sem, ker so to ljudje, ki imajo otroke, in so jih zaprli za dolgo. To je nepošteno, saj smo vsi glasovali, torej bi morali biti vsi zaprti," je dejala 70-letna upokojenka Josefina Soler, ki je leta 2017 glasovala na referendumu za neodvisnost Katalonije.

Kot smo poročali, se je v torek na vrhovnem sodišču začelo sojenje 12 nekdanjim političnim in civilnodružbenim voditeljem Katalonije zaradi njihove vloge v poskusu odcepitve te pokrajine od Španije. Špansko tožilstvo za obdolžence zahteva zaporne kazni v višini od sedem do 25 let, najvišjo za nekdanjega podpredsednika katalonske vlade Oriola Junquerasa, ki je obtožen upora in zlorabe javnih sredstev. Kot je dejal odvetnik dvanajsterice voditeljev Andreu Van Den Eynde, je na sojenju "pravica do samoodločbe in demokracija". "Ne obstaja ne mednarodni ne evropski zakon, ki bi prepovedal odcepitev poddržavne entitete. Ne obstaja."

Sobotno zborovanje je bilo prvo v vrsti protestnih akcij zaradi sojenja nekdanjim voditeljem. Stranke, ki se zavzemajo za neodvisnost Katalonije in imajo v parlamentu v Barceloni absolutno večino, so z več združenji in sindikati za četrtek napovedale splošno stavko.

Španci na predčasne volitve
Da ima vprašanje Katalonije velik vpliv na dogajanje v celotni državi, kaže tudi dejstvo, da je premier Pedro Sanchez v petek sklical predčasne volitve, potem ko so se katalonske stranke, ki podpirajo neodvisnost, postavile na stran opozicije in glasovale proti Sanchezovemu predlogu za letošnji proračun.

Protesti tudi v Barceloni