Organizatorji pravijo, da se je zbralo 200.000 ljudi. Foto: Reuters
Organizatorji pravijo, da se je zbralo 200.000 ljudi. Foto: Reuters

Protest sta na trgu Colón in okoliških ulicah organizirali Ljudska stranka (PP) in stranka Državljani (Ciudadanos), potem ko je premier Pedro Sánchez katalonskim separatistom predlagal pogajanja, poroča BBC.

Vlada je prejšnji torek predlagala imenovanje posebnega poročevalca v pogovorih med španskimi in katalonskimi strankami glede stopnje katalonske avtonomije. Predlog je združil opozicijo, ki meni, da gre za izdajo in uklonitev pritisku katalonskih separatistov.

"Čas Sanchezeve vlade se je končal," je novinarjem dejal vodja Ljudske stranke Pablo Casado. Na transparente na shodu so udeleženci zapisali: "Sanchez, lažnivec" in "Španija ni na prodaj, Španije ni mogoče deliti s pogajanji".

Vlada separatistom sicer ni priznala pravice do samoodločbe niti ni dovolila mednarodnega posrednika, kar katalonski separatisti zahtevajo, je poročal španski dnevnik El País. Tako kot opozicijska desnica tudi vladajoči socialisti (PSOE) nasprotujejo katalonski neodvisnosti.

Pogovori na poti v propad

Podpredsednica španske vlade Carmen Calvo je tako v petek povedala, da so pogovori na poti v propad, ker so katalonske skupine za neodvisnost zavrnile vladni načrt pogajanj. Katalonske stranke želijo, da bi bil na dnevni red uvrščen tudi referendum o neodvisnosti, česar pa Madrid ne bo sprejel.

Sanchez je junija lani po nezaupnici vladi Mariana Rajoya prevzel položaj premierja, vendar njegova stranka socialistov v parlamentu zaseda le četrtino sedežev, zato mora pri sprejemanju zakonodaje Sanchez iskati podporo pri stranki Podemos, katalonskih nacionalistih in drugih manjših strankah.

Pozivi k novim volitvam

Protesta, ki poteka pod geslom "Za združeno Španijo. Volitve zdaj!", so se udeležili tudi skrajni desničarji, vključno s stranko Vox.

Protest sta organizirali Ljudska stranka in stranka Državljani. Foto: Reuters
Protest sta organizirali Ljudska stranka in stranka Državljani. Foto: Reuters

Številne državljane tudi jezi, da Sánchez še ni razpisal novih volitev. 46-letni premier je po prevzemu položaja sicer namignil, da namerava v doglednem času razpisati volitve, ni pa se jasno opredelil, kdaj. "Sánchez nas je prevaral, dejal je, da bodo volitve, ampak doslej se to še ni zgodilo. Zdaj nam bo prisluhnil," je dejal vodja Državljanov, Albert Rivera.

Policija je ocenila, da se je zbralo 45.000 ljudi, organizatorji pa, da jih je prišlo 200.000. Številni protestniki so z brezplačnimi avtobusi prišli v Madrid iz drugih krajev po Španiji.

Ena izmed protestnic, Mabel Campuzano, je dejala, da je premier Sánchez "izdal Španijo". "Menimo, da si ga Španci ne zaslužimo kot predsednika vlade," je dejala.

"Socialistična predaja"

Vodja PP-ja Pablo Casado je Sánchezove politike označil za "socialistično predajo" in "dogovor pod mizo". "Sánchezov čas je mimo," je še dejal Casado, ki je protest označil za prelomno točko in začetek vrnitve "harmonije in zakonitosti" v Španijo.

Sánchez je na drugi strani dejal, da je rešitev katalonske krize mogoča le z dialogom. Odnosi med Madridom in Katalonijo so napeti, saj številni Katalonci Madridu zamerijo, ker je zagovornike lani med drugim obtožil upora.