Zunanji minister Dominic Raab je kot namestnik premierja oznanil javnosti, da se v britanskih domovih za starejše občane spoprijemajo z močno razširjeno epidemijo, ki je še niso ukrotili. Foto: Reuters
Zunanji minister Dominic Raab je kot namestnik premierja oznanil javnosti, da se v britanskih domovih za starejše občane spoprijemajo z močno razširjeno epidemijo, ki je še niso ukrotili. Foto: Reuters

Od 2. marca do vključno 28. aprila je s covidom-19 v Veliki Britaniji umrlo 26.097 ljudi. Prvič od začetka izbruha pandemije so Britanci k številu žrtev prišteli 3645 umrlih na svojih domovih ali oskrbovalnih domovih za starejše, pri katerih so s testiranji potrdili prisotnost novega koronavirusa. Javno zdravstvo Anglije je k številu potrjenih žrtev pandemije v bolnišnicah zdaj dodalo še potrjene primere ljudi, ki so umrli zunaj njih.

Kako primerjati število žrtev po državah?

Zaradi različne metodologije je že znotraj držav Evropske unije težko ustrezno primerjati število žrtev in okužb pandemije.

Do zdaj sta za najhuje prizadeti večji evropski državi veljali Italija in Španija, kjer pa do zdaj uradno k žrtvam pandemije niso prištevali umrlih po domovih za starostnike ali na lastnih domovih.

Že nekaj tednov k številu žrtev covida-19 prištevajo umrle po domovih za starejše občane v Franciji, pri čemer sprva zadostuje zdravniška ocena, nato pa naknadno preverjajo s testiranjem.

V Nemčiji (6374 umrlih) zaradi zgodnjega široko zastavljenega testiranja vseskozi prištevajo umrle starostnike v oskrbovalnih domovih, a le s potrjenimi testi prisotnosti virusa SARS-CoV-2. Zdaj bodo tako ravnali tudi v Veliki Britaniji.

Pri umrlih starejše v domovih najširše zajemajo v Belgiji, kjer k žrtvam pandemije prištevajo vse sumljive primere smrti pri ostarelih. S 7501 žrtvijo oz. 647 umrlimi na milijon prebivalcev so Belgijci najhuje prizadeta večja evropska država.

Zaradi različnih metodologij so tako številke žrtev in okuženih, tako absolutne kot statistike na število prebivalcev, težko primerljive med seboj.

Sorodna novica Analiza FT-ja: Smrtnost v pandemiji v Evropi do 50 odstotkov višja, kot kažejo številke

Po uradnem štetju – druga najhuje prizadeta država Evrope
Ob tem je v zadnjih 24 urah v Veliki Britaniji s covidom-19 umrlo dodatnih 765 ljudi. S popravljenim številom žrtev, ki zdaj znaša 26.097, je Velika Britanija zdaj druga najhuje prizadeta država v Evropi. Največ žrtev pandemije so potrdili v Italiji, kjer je umrlo 27.682 ljudi (od tega v zadnjih 24 urah 323), v Španiji 24.275 in v Franciji 23.660.

Sproščanja ukrepov za zdaj ne bo
Redno dnevno novinarsko konferenco je vodil zunanji minister Dominic Raab, ki je britanski javnosti sporočil, da ne bo popuščanja pri ukrepih zaprtja in zaustavitve nenujnega javnega ter gospodarskega življenja. Raab je poudaril strah pred drugim vrhom pandemije, ki bi prinesel še več žrtev in še globlje gospodarske rane zaradi morebitne vnovične uvedbe karantene.

Raab je poudaril, da britanska vlada pripravlja ukrepe sproščanja za prehod v drugo fazo boja s pandemijo, a ob tem pozval javnost k potrpežljivosti. Glede sprejemanja odločitev čakajo na začetek maja, ko bodo dobili nasvete in priporočila zdravstvenih strokovnjakov.

Sorodna novica "Protislovje preprečevanja" ne pusti spati zdravniku, ki mu zaupa Merklova

Okužbe v domovih velik izziv
Britanske zdravstvene oblasti in vlada priznavajo, da dejansko potekata dve epidemiji, pri čemer je širjenje novega koronavirusa v domovih za starejše težko zajeziti. "Zajezitev širjenja okužb v domovih je velik izziv," je dejal Raab na novinarski konferenci.

Raab je kot namestnik premierja Borisa Johnsona zatrdil, da bodo naredili vse, da bodo osebje in varovanci v domovih redno testirani, kot se to predvideva za zdravstveno osebje. V torek so Britanci izvedli 52 tisoč testov, do četrtka naj bi jih že po 100 tisoč dnevno.