Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Madžari nismo mešana rasa – in nočemo postati mešana rasa," je dejal Orban. Ob tem je dodal, da države, kjer se Evropejci in Neevropejci mešajo, "niso več nacije".

Skrajno desni madžarski premier sicer že leta daje podobne opazke, a tokrat so bile izjave še posebej uokvirjene v skrajno desno terminologijo, poroča Guardian.

Katalin Cseh, poslanka iz opozicijske stranke Momentum, je dejala, da je zgrožena nad Orbanovim govorom. "Njegove izjave spominjajo na čase, za katere mislim, da bi jih vsi radi pozabili. In resnično kažejo prave barve režima," je povedala.

Sorodna novica Orban: EU potrebuje novo strategijo glede vojne v Ukrajini

Cseh je nato na Twitterju nagovorila prebivalce Madžarske mešane krvi: "Morda je barva vaše kože drugačna, morda prihajate iz Evrope ali od kod drugod, ampak ste eni izmed nas in ponosni smo na vas. Raznolikost ne šibi naroda, ampak ga krepi."

Na Orbanove izjave se je jezno odzval tudi romunski evropski poslanec Alin Mituța. "Govoriti o rasni ali etnični 'čistosti', še posebej v tako etnično mešani regiji, kot sta osrednja in vzhodna Evropa, je popolnoma zblojeno in nevarno. In takšen je tudi g. Orban," je zapisal na Twitterju.

Napovedal desetletje nevarnosti in vojn

Orban je opazke podal v govoru madžarski manjšini v romunskem zdraviliškem mestu Baile Tusnad, v apokaliptičnem govoru pa je med drugim napovedal zaton Zahoda in "desetletje nevarnosti, negotovosti in vojn".

Prav tako je ostro kritiziral zahodno vojaško podporo Ukrajini, s čimer se je pozicioniral kot najtesnejši evropski zaveznik Moskve. "Več kot bo dal Nato orožja Ukrajincem, bolj bodo Rusi potiskali dalje. Kar delamo, je, da podaljšujemo vojno," je opozoril.