Simon Harris je bil v spodnji dom irskega parlamenta prvič izvoljen leta 2011, leta 2016 je postal minister za zdravje, ob menjavi vlade pa je leta 2020 prevzel vodenje visokošolskega resorja. Foto: EPA
Simon Harris je bil v spodnji dom irskega parlamenta prvič izvoljen leta 2011, leta 2016 je postal minister za zdravje, ob menjavi vlade pa je leta 2020 prevzel vodenje visokošolskega resorja. Foto: EPA

Rok za oddajo kandidature za novega predsednika irske desnosredinske vladajoče stranke Fine Geal, ki s sabo prinaša tudi premierski položaj, se je iztekel ob 13. uri po krajevnem času. Edini nominiran kandidat je bil po poročanju BBC-ja Simon Harris, ki so ga zato v stranki že potrdili za novega predsednika.

Ob tem je članom stranke sporočil, da bo njihovo zaupanje poplačal s "trdim delom, krvjo, znojem in solzami, z odgovornostjo, ponižnostjo in vljudnostjo iz dneva v dan". Med prednostnimi nalogami je poudaril zakon in red, trajnostno politiko priseljevanja in boj proti populizmu. Pozval je tudi k takojšnji prekinitvi ognja v Gazi in obsodil rusko invazijo v Ukrajini.

Obe drugi vladni stranki – Fianna Fail in Zeleni – sta že predhodno sporočili, da želita, da kljub menjavi v vrhu vlade koalicija konča svoj mandat, tako da bo 37-letni Harris kot novi premier skoraj brez dvoma potrjen tudi na glasovanju v parlamentu. To bo sicer predvidoma potekalo po velikonočnih praznikih, ko bo Harris tudi uradno postal najmlajši predsednik irske vlade do zdaj.

Sorodna novica Irski premier Leo Varadkar v čustvenem govoru napovedal odstop

Harris je bil sicer že pred tem favorit za novega predsednika in tudi premierja, saj ga je pri tem podprlo tudi več drugih ministrov, tisti, ki so veljali za njegove potencialne konkurente, pa so se izključili iz kandidature.

Aktualni minister za visoko šolstvo, raziskave, inovacije in znanost je dejal, da je ob podpori, ki jo je prejel v zadnjih dneh, počaščen. Že pred tem je napovedal, da je pripravljen prevzeti položaj vodje stranke ter tudi vlade in "služiti ljudem".

Leo Vardakar, ki je stranko Fine Geal vodil od leta 2017, irski premier je bil prvič med letoma 2017 in 2020, drugi mandat pa je začel decembra 2022, je z napovedjo svojega odstopa presenetil v sredo. Kot je pojasnil, odstopa zaradi "osebnih in političnih razlogov" in da "ni več najboljši človek za to funkcijo".