Foto: Reuters
Foto: Reuters

Guverner regije Lugansk Sergej Hajdaj je na Telegramu zapisal, da so ukrajinske sile "zadele sovražnikovo poveljstvo, katerega lokacija je bila ugotovljena s pomočjo ruskega novinarja".

"Tokrat je bil z uspešnim napadom uničen štab plačancev Wagner v Popasni," je dejal in dodal, da "število mrtvih še preučujejo".

Mednarodni vojaški sejem v Rusiji

Sicer pa se spopadi med stranema nadaljujejo tako na vzhodu kot jugu države. Po navedbah ukrajinskega generalštaba so ruske sile obstreljevale položaje ukrajinske vojske vzdolž celotne fronte, izvedle pa so tudi več letalskih napadov na vzhodu in jugu države.

Ukrajinska vojska trdi, da so pri več mestih napade ruske vojske odbili. Po navedbah tiskovnega predstavnika ruske vojske pa so ruske sile med drugim obstreljevale ukrajinsko poveljniško mesto v bližini strateško pomembnega mesta Bahmut v regiji Doneck.

V napadih v okolici Harkova so glede na lastne trditve ubili več kot 100 "tujih plačancev", med katerimi naj bi bili tudi nemški in poljski državljani. V napadih v regijah Herson in Doneck pa je bilo glede na navedbe ruske vojske ubitih več kot 400 ukrajinskih vojakov. Navedb obeh strani po poročanju DPA-ja ni bilo mogoče neodvisno preveriti.

Putin na odprtju najpomembnejšega vojaškega sejma v Rusiji

Ruski predsednik Vladimir Putin v družbi obrambnega ministra Sergeja Šojguja na odprtju Army 2022, mednarodnega vojaškega in tehniškega foruma v Moskvi. Foto: AP
Ruski predsednik Vladimir Putin v družbi obrambnega ministra Sergeja Šojguja na odprtju Army 2022, mednarodnega vojaškega in tehniškega foruma v Moskvi. Foto: AP

Na vojaškem sejmu v Moskvi pa je danes ruski predsednik Vladimir Putin hvalil rusko orožje in ga ponujal v nakup tujim zavezniškim državam, češ da je bilo skoraj v celoti preizkušeno na terenu. Dodal je, da Rusija izjemno ceni prijateljske odnose z državami v Latinski Ameriki, Aziji in Afriki.

"Zaveznikom in partnerjem smo pripravljeni ponuditi najsodobnejše vrste orožja – od majhnega orožja do oklepnikov in topništva, bojnih letal in zračnih plovil brez posadke," je dejal ob odprtju tega najpomembnejšega vojaškega sejma v Rusiji, na katerem je bilo na ogled postavljenih več sto kosov orožja.

Rusija je glede na podatke Mednarodnega mirovnega raziskovalnega inštituta s sedežem v Stockholmu (SIPRI) za ZDA druga največja izvoznica orožja na svetu, v zadnjih letih pa izvoz redno pada.

Vodja ruskega državnega orožarskega konglomerata Rostec Sergej Čemezov je sicer danes zatrdil, da vojna v Ukrajini ni vplivala na izvoz orožja.