Sojenje v Atenah. Foto: Reuters
Sojenje v Atenah. Foto: Reuters

Na od deset do 13 let zapora pa je obsodilo šest članov vodstva stranke.

Med šestimi visokimi predstavniki stranke je sodišče na 13 let zapora obsodilo tudi evropskega poslanca Joanisa Lagosa, ki je iz stranke izstopil lani. Pred prestajanjem kazni mu mora Evropski parlament na zahtevo Grčije odvzeti poslansko imuniteto.

Sodišče je sledilo tudi zahtevi tožilstva pri obsodbi na 13 let zapora nekdanjega tiskovnega predstavnika stranke Iliasa Kasidiarisa in poslanca Kristosa Papasa, desne roke Mihaloliakosa, ki zanika holokavst in občuduje nacizem.

Prav tako 13-letno zaporno kazen je sodišče prisodilo še dvema vodjema stranke, ki sta tudi obsojena zaradi vodenja kriminalne organizacije – nekdanjima poslancema Iliasu Panagiotarosu in Georgiosu Germenisu. Na deset let zapora pa je med vodilnimi obsojen le Artemis Matajopulos.

Protesti podpornikov Zlate zore pred sodiščem. Foto: Reuters
Protesti podpornikov Zlate zore pred sodiščem. Foto: Reuters

Sodišče je pričakovano na dosmrtni zapor obsodilo člana stranke Jorgosa Rupakiasa zaradi umora protifašističnega 34-letnega raperja Pavlosa Fisasa leta 2013. Obsodilo ga je še na deset let zapora zaradi članstva v Zlati zori.

Umor Fisasa je šokiral Grčijo, ki je bila sredi finančne krize, in je sprožil preiskavo delovanja zloglasne Zlate zore, odgovorne za umore in nasilje nad migranti in aktivisti levice od 90. let dalje.

Eno najodmevnejših sojenj

Po več kot petih letih in pol enega najpomembnejših sojenj v politični zgodovini države je sodišče 7. oktobra soglasno odločilo, da je Zlata zora kriminalna organizacija, kar so kot zgodovinsko razsodbo ob predsedniku Grčije pozdravile tudi glavne grške stranke.

Sodišče je tudi odločilo, da je Zlata zora kriva za več zločinov. Ob omenjenem umoru raperja je odločilo, da je kriva tudi umora Pakistanca Sahzata Luckmana istega leta ter napada na egiptovske ribiče leta 2012 in člane komunističnega sindikata PAME leta 2013.

Več kot 50 od 68 obtožencev je sodišče obtožilo zaradi več zločinov – vodenja kriminalne organizacije, članstva v njej, umorov, napadov in nezakonitega posedovanja orožja. Obsojene zaradi članstva v Zlati zori je obsodilo na od pet do sedem let zapora, 11 obtoženih pa je sodišče oprostilo.

Preiskave in sojenje so privedli do postopnega upadanja priljubljenosti Zlate zore, ki je bila leta 2015 še tretja največja stranka v parlamentu, na volitvah julija lani pa se ji prvič v sedmih letih ni uspelo uvrstiti v parlament.