Za CSU je pravi kandidat za kanclerja njihov predsednik Markus Söder. Foto: EPA
Za CSU je pravi kandidat za kanclerja njihov predsednik Markus Söder. Foto: EPA

Predsedstvo CDU-ja je soglasno potrdilo Lascheta, je povedal Bouffier. Niso pa še sprejeli končne odločitve, tega niti niso načrtovali.

Vodstvo CDU-ja želi namreč najti enotno rešitev skupaj s sestrsko bavarsko Krščansko-socialno unijo (CSU).

Bouffier je poudaril, da se je predsedstvo strinjalo, da je Laschet zelo primeren kandidat.

Ob tem so ga prosili, da se skupaj s Söderjem dogovori o nadaljnjih korakih. Izzivi so zaradi pandemije covida-19 in razmer v Evropi namreč tako veliki, da se lahko z njimi spopademo le skupaj, je dodal.

Laschet je pravnik, na začetku svoje kariere pa je delal kot novinar. Leta 2015 je močno branil politiko s področja migracij, ki jo je vodila Angela Merkel. Foto: EPA
Laschet je pravnik, na začetku svoje kariere pa je delal kot novinar. Leta 2015 je močno branil politiko s področja migracij, ki jo je vodila Angela Merkel. Foto: EPA

Laschet namerava pridobiti podporo tudi v razširjenem vodstvenem krogu stranke.

Vodstvo CSU-ja podprlo Söderja

Medtem je vodstvo CSU danes soglasno podprlo predsednika stranke Markusa Söderja za kanclerskega kandidata unije. S tem se izbor za skupnega kanclerskega kandidata konservativne unije CDU/CSU nadaljuje.

V CSU-ju so prepričani, da je Söder najboljši kandidat unije, je po srečanju predsedstva povedal generalni sekretar stranke Markus Blume. O skupnem kandidatu bo zdaj odločila pogajalska delegacija CDU-ja in CSU-ja, poroča portal tednika Der Spiegel.

Blume je ob tem poudaril, da si ne želijo hitre odločitve, ampak pravo. Trenutno so še na začetku pogajanj, je dodal. Po njegovem je treba prisluhniti, kaj si želi osrednji del podpornikov, odločitev pa mora biti utemeljena.

Tudi Söder se je zavzel, da o kanclerskem kandidatu ne bodo odločali danes, ampak raje proti koncu tedna. Nasprotoval je tudi pogajanju med dvema človekoma, saj da bi se morali pogajanj udeležiti še drugi predstavniki obeh strank. Prepričan je, da mora kandidata podpirati večji del članov. Stranki morata biti tako iskreni pri izboru, je poudaril.

Lachet in Söder sta v nedeljo sporočila svojo pripravljenost, da bi postala kanclerska kandidata unije. Söder je kot pogoj za to postavil širšo podporo CDU-ja, v nasprotnem primeru pa bo brez težav podprl Lascheta in z njim sodeloval.

Tokrat brez Angele Merkel

Nemški volivci in volivke bodo septembra volili nov parlament, na katerem se za nov položaj ne bo potegovala dolgoletna kanclerka Angela Merkel in nekdanja vodja CDU-ja. Konservativna unija je tako pred težkim izzivom najti njenega naslednika za kanclerskega kandidata, ki bi lahko prepričal dovolj volivcev.

Nemčija: Bo prihodnji kancler Laschet?