Armin Laschet (levo) in Markus Söder ob robu zasedanja unije CDU/CSU v Berlinu. Foto: Reuters
Armin Laschet (levo) in Markus Söder ob robu zasedanja unije CDU/CSU v Berlinu. Foto: Reuters

Vodja krščanskih demokratov (CDU) in ministrski premier zvezne dežele Severno Porenje - Vestfalija Armin Laschet in vodja bavarskih krščanskih socialistov ter ministrski premier Bavarske Markus Söder sta oba sporočila, da sta pripravljena nastopiti kot kanclerska kandidata na septembrskih volitvah.

Vodstvo konservativne unije obeh strank (CDU/CSU) je v nedeljo zasedalo prav glede izbire kanclerskega kandidata, kandidaturo pa sta potrdila oba. S tem se je unija CDU/CSU znašla pred težko odločitvijo, kdo bo stranko kanclerke Angele Merkel popeljal na septembrske volitve.

Ankete kažejo na večjo priljubljenost vodje CSU-ja Söderja. Foto: Reuters
Ankete kažejo na večjo priljubljenost vodje CSU-ja Söderja. Foto: Reuters

"Oba sva izjavila, da sva pripravljena," je ob robu klavzure vodstva CDU/CSU v Berlinu dejal Söder. Poudaril je, da zasedanje vodstva ni bilo odločilno, saj sta oba primerna kandidata za mesto kanclerja. Söder in Laschet sta se sicer v soboto "odprto in prijateljsko pogovarjala" o kandidaturi, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Söder, predsednik bavarske deželne vlade, je bil do zdaj zadržan glede kanclerskih ambicij in je vztrajal pri tem, da je njegovo politično delovanje na Bavarskem. Zdaj je izrazil pripravljenost na kandidaturo, a hkrati poudaril, da bo končna odločitev temeljila na tem, "kar je najbolje za državo, ne pa na individualnih ambicijah", poroča Deutsche Welle. Poudaril je, da je harmonija v uniji obeh strank pri tem ključnega pomena.

Javnomnenjske ankete na strani Söderja

60-letni Laschet je januarja prevzel vodenje CDU-ja in bi bil po pravilih prva izbira, da popelje CDU in sestrski CSU na volitve 26. septembra. A podpora bavarske stranke krščanskim demokratom se zaradi vladnega ukrepanja v koronski krizi vse bolj maje in nekateri celo pozivajo Lascheta, naj se umakne v korist bolj karizmatičnemu, 54-letnemu Söderju.

Ljubitelj ameriške znanstvenofantastične serije Zvezdne steze v anketah priljubljenosti vztrajno premaguje Lascheta. V nedavni raziskavi javne televizije ARD je 54 odstotkov Nemcev menilo, da bi bil Söder dober kandidat za kanclerja, medtem ko je to mnenje o Laschetu imelo le 19 odstotkov vprašanih.

Unija CDU/CSU je v trenutni vladi sklenila "veliko koalicijo" s socialnimi demokrati (SPD). Kanclerka Angela Merkel, ki je na položaju že od leta 2005, je dala jasno vedeti, da se ne bo vnovič potegovala za položaj.