Vodja konservativcev Alberto Nunez Feijoo je kljub zmagi njegove stranke pričakoval boljši izid. Foto: Reuters
Vodja konservativcev Alberto Nunez Feijoo je kljub zmagi njegove stranke pričakoval boljši izid. Foto: Reuters

Eden izmed scenarijev je namreč tudi razpis novih predčasnih volitev, a premier Pedro Sanchez je dejal, da se to ne bo zgodilo. Prepričan je namreč, da lahko Španija tudi po takšnem izidu dobi njegovo vlado. "Parlamentarna demokracija bo našla formulo za oblikovanje vlade," je dejal.

Ljudska stranka, ki jo vodi Alberto Nunez Feijoo, bo namreč v spodnjem domu parlamenta imela predvidoma 136 poslancev, socialisti premierja Pedra Sancheza pa 122. Glede na zadnje volitve novembra 2019 je PP tako pridobil 47 sedežev, socialisti pa dva.

Dve največji tradicionalni stranki bosta tako znova vodilni sili v 350-članskem kongresu, a nobena izmed njiju nima jasne poti do parlamentarne večine.

Nacionalistični Vox je glede na volitve 2019 poslabšal izid in obeta se mu 33 sedežev, 19 manj kot v zdajšnjem parlamentarnem sklicu.

Koalicija levih strank Sumar, ki velja za naravnega potencialnega zaveznika socialistov, naj bi medtem dobila 31 sedežev. Leva stranka Podemos, neke vrste predhodnica naveze Sumar, je na volitvah leta 2019 prišla do 35 sedežev.

Skupaj bi tako desni pol imel 169 sedežev, šest manj od absolutne večine, levi pa 153, torej 19 manj od večine. Preostalih 27 sedežev si bodo razdelile manjše, večinoma regionalne stranke.

"Prevzemam odgovornost za oblikovanje vlade v skladu z večinsko voljo Špancev in prosim, da nihče ne bi oviral Španije," je po razglasitvi izidov zbranim v prestolnici sporočil konservativni vodja Nunez Feijoo, ki je prepričan, da mora mandat za oblikovanje vlade prejeti zmagovalka volitev, torej njegov PP.

PP lahko računa na podporo konservativnega UPN-a, regionalne stranke iz pokrajine Navara, in koalicije strank s Kanarskih otokov, s čimer pa bo imela še naprej štiri glasove premalo za večino.

Teoretično bi lahko PP podporo iskal tudi pri konservativnem baskovskem PNV-ju, ki pa je vnaprej napovedal, da ne bo v koaliciji s stranko Vox, ki zagovarja ukinitev regionalnih avtonomij.

Pedro Sanchez je lahko zadovoljen z izidom svojih socialistov. Foto: EPA
Pedro Sanchez je lahko zadovoljen z izidom svojih socialistov. Foto: EPA

"Nazadnjaški blok je propadel"

Sanchez je bil kljub porazu lahko zadovoljen s tem, da je njegova stranka v nasprotju s pričakovanji celo povečala število poslancev.

"Nazadnjaški blok, ki je želel izničiti ves napredek, ki smo ga dosegli v zadnjih štirih letih, je propadel," je dejal svojim podpornikom in jim sporočil, da je še naprej pripravljen voditi državo.

Socialisti bi si z glasovi levih in sredinskih strank iz Katalonije, Baskije in Galicije lahko zagotovili 172 glasov podpore, za večino pa bi morali prepričati še poslance katalonske JxCat.

Če v prvem krogu glasovanj kandidat za premierja ne zbere absolutne večine, v drugem krogu zadostuje že navadna večina. V tem primeru bi lahko JxCat Sanchezu omogočil nov mandat že s tem, da bi se njegovih sedem poslancev vzdržalo glasovanja. Ta načrt se zdi malo verjeten, potem ko je voditeljica te stranke Miriam Nogueras v volilni noči sporočila, da v nobenem primeru ne namerava pomagati Sanchezu.

Hipotetično bi lahko osnovali tudi manjšinsko vlado in sprotna projektna povezovanja, glede na izide pa niso izključene niti skorajšnje ponovne volitve. Tako se je zgodilo tudi leta 2019, ko so morali Španci na volitve dvakrat, aprila in novembra.

Predčasne volitve so bile letos zaradi velikega poraza socialistov na nedavnih regionalnih volitvah. Premier Sanchez se je za volitve odločil kljub temu, da je Španija ravnokar prevzela predsedovanje Svetu EU-ja. Kritik je bil deležen tudi zato, ker so volitve potekale sredi izjemno vročega vremena in poletnih počitnic.

Udeležba je bila kljub temu nekoliko višja kot leta 2019, saj je svoj glas oddalo več kot 70 odstotkov upravičencev.

Bodo v Španiji odločale manjše stranke?