Razpis referenduma podpira tudi Pravoslavna cerkev v Romuniji. Foto: Reuters
Razpis referenduma podpira tudi Pravoslavna cerkev v Romuniji. Foto: Reuters

Volivci s svojim glasom odločajo, ali bosta v Romuniji po novem v zakonski stan lahko vstopila le 'moški' in 'ženska', in ne več 'zakonca', kot je v ustavi pisalo do zdaj. Poroke istospolnih parov v Romuniji sicer niso dovoljene.

Referendum je bil sklican na pobudo Koalicije za družino in drugih organizacij, ki je zbrala tri milijone podpisov za razpis referenduma in ima podporo Pravoslavne cerkve v Romuniji. Da bi bili izidi referenduma veljavni, mora biti volilna udeležba najmanj 30-odstotna.

Napovedana slaba volilna udeležba
Kot poroča hrvaški portal index.hr, ki se sklicuje na rezultate raziskave Instituta CURS, so nasprotniki referenduma napovedali bojkot, zato bi lahko referendum z odgovorom 'da', da torej zavračajo možnost sklenitve zakonske zveze istospolnih parov, potrdilo tudi do 90 odstotkov volivcev.

Slabo volilno udeležbo bi lahko pripisali tudi socialnim demokratom, ki so se med kampanjo postavili na stran Pravoslavne cerkve. "Moje versko pravoslavno prepričanje, moje tradicionalno prepričanje ne sili k odgovoru 'da', saj le na ta način vidim kontinuiteto tega naroda," je dejal po poročanji Indexa vodja PSD-ja Liviu Dragnea.

Opozorilo Romuniji
Mednarodna nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International je kritična do referenduma in trdi, da je v nasprotju z mednarodnimi standardi na področju človekovih pravic, saj da spodbuja diskriminacijo homoseksualcev. Oglasili so se tudi nekateri evropski poslanci, ki so Romunijo opozorili na njene zaveze glede varovanja človekovih pravic. Aktivisti za pravice homoseksualcev se bojijo, da bo referendum spodbudil sovraštvo in nasilje nad istospolnimi osebami v državi, pa poroča STA.